Döbbenet Budaörsön

Szörnyű halált halt az a két fiatal nő, akinek holttestét vasárnap hajnalban találták meg a rendőrök Budaörsön egy autóban. A 21 éves R. Kata és 19 éves, a Békés megyei Elek községből származó barátnője, G. Zsanett öngyilkosságot követett el.

A fiatalok megmérgezték magukat. Olyan módszerrel, amelyre egyelőre nehéz magyarázatot találni. Egy vödörben kevertek össze meszet és sósavat, s az így keletkező gáz miatt fulladtak meg. Tettük lehetséges okát egyelőre a környékbeliek is csak találgatják.

Gondosan előkészítették az öngyilkosságot. A zöld színű Volkswagen Golf hónapok óta R. Kata Csata utcai lakóhelyének közelében, az R. A. Trade Nagykereskedelmi Áruház parkolójában állt a Törökbálinti utcában. A környékbeliek tudomása szerint az autó a család rokonáé, s az utóbbi hónapokban nem használták (ezt az áruházban is megerősítették). Ennek kulcsát vitték el szombaton este a lányok, s talán mentek is egy kört azelőtt, hogy a vödröt betették a csomagtartóba. Buliból érkeztek, talpig feketébe öltöztek, mielőtt beültek az autóba.

– A kocsi gyakran itt parkolt éjszakánként – mondta az áruház portása, aki semmi gyanúsat nem észlelt, amikor hazafelé indult. Pedig akkor a lányok már valószínűleg halottak voltak.

A rendőrség kizárta az idegenkezűséget, felelte kérdéseinkre Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki azt is elmondta, a lányok ugyan kiírták az autóra, hogy abban méreg van („Halálos gáz van a kocsiban. Ne nyisd ki, mert meghalsz!”), de búcsúlevelet nem hagytak hátra. A rendőrök hétfőn délelőtt tüzetesen átkutatták a környéket. Azt vizsgálták, segített-e valaki a két tragikus sorsú lánynak az öngyilkosság előkészítésében.

Az autó ajtaja nyitva volt, szögezte le a szóvivő, ami azt jelenti, hogy a talpig feketébe öltözött lányok nem akartak (vagy már nem tudtak) kimenekülni a halálukat okozó gáz elől.

A vödröt és a sósavat a helyszínre érkező érdi tűzoltók vették észre. Szabó János, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes közölte a helyszínelés után, hogy a kocsi csomagtartójában egy vödörben meszet és sósavat találtak. A két anyag mérgező gázt kibocsátó vegyületét szívták magukba a fiatalok.

A Csata utca nem túl módos, de nem is elhagyatott része Budaörsnek. Régi és új házak váltják egymást, az R. család egy régebbi, kicsiny telken épített és bővített házban lakik. Kata rendszeresen járt a szomszédos utcában lévő könyvtárba, ahol jól ismerték, de nem mondtak róla semmi közelebbit. Így azt sem, hogy vele volt-e a barátnője, hol tanultak, mivel foglalkoztak. Ahhoz, hogy a mérges gáz receptjét kitanulják, nem kellett szakkönyveket bújniuk. Elég fölmenni az internetre.

A rendőrség a miértekre természetesen nem válaszolt. Magával az öngyilkosság pontos körülményeinek ismertetésével is várni kell a hét végére ígért boncolási eredményekre.

A helybélieket mélyen megdöbbentette a lányok halálhíre, s a találgatások szerint kétféle oka lehet önemésztő tettüknek. Az egyik szerint erősen vonzódtak egymáshoz, s ezt Kata családja nem tudta tolerálni. A másik verzió szerint valamely szekta keríthette őket hatalmába, s kényszerítette őket arra, hogy eldobják az életüket. Ezt többen – köztük vakációzó gyerekek is! – oly mély meggyőződéssel vallották, hogy azonnal felfigyeltek rá a nyomokat kereső rendőrök is. Találgatásokra persze egyikük sem vállalkozott.

R. Kata barátnőjéről, G. Zsanettről Bicskén senki nem tudott semmit. Csak később tudtuk meg, hogy azért nem, mert a Fejér megyei település csupán tartózkodási helye volt, a lány a Békéscsabához közeli Elek városkából érkezett. A viharsarki kisvárosban hétfőn élénk beszédtéma volt a hét végi szörnyű tragédia – mondták el tudósítónknak kegyeleti okokból nevük mellőzését kérő helybeliek. A legtöbben döbbenetüknek és értetlenségüknek adtak hangot, amiért láthatóan előre kitervelt módon vetett véget életének G. Zsanett és budaörsi barátnője.

Egy a Békés megyei kisvárosban élő középkorú nő kedves és aranyos lánynak írta le az áldozatot, míg egy helybeli értelmiségi azt mondta, hogy tudomása szerint labilis idegzetű volt a fiatal lány, aki talán nem is először kísérelt meg öngyilkosságot. Egy negyvenes, a családot ismerő eleki hölgy ezt határozottan tagadja. Szerinte Zsanett visszahúzódó lány volt.

A lány Békés megye legnagyobb oktatási intézményében, a gyulai Harruckern János középiskolában tanult. A helybeliek szerint a lány szülei kiegyensúlyozott, nyugodt, viszonylagos anyagi biztonságot nyújtó életet élnek. Több eleki úgy tudja, hogy a lány szülei éppen a tragédia előtt egy nappal indultak olaszországi nyaralásra, míg az áldozat egyik nagymamája a helyi önkormányzatnál dolgozik. Itt is érdeklődtünk, de kegyeleti okokra hivatkozva elhárították kérdéseinket. Állítólag a lány szülei és bátyja úgy tudta Zsanettről, hogy a hét végét Szegeden tölti.

A rendőrség folytatja a vizsgálatot, R. Kata szülei összeomlottak, a budaörsi polgármesteri hivatal előtt gyászlobogót lenget a szél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.