Az egres

Esztergomról szólva talán nem erőszakolt bibliai idézettel élni: az apák ették meg az egrest, s a fiak foga vásott el tőle. És valóban: mára már sem egres, sem egészséges fogak. Csak az adósság, az indulat, a bizonytalanság, a békétlenség.

Az előző önkormányzati testület felhalmozott adósságát nyögi a település. A hiány jóval több, mint húszmilliárd. Egy ilyen kisváros számára rettenetes összeg. Annyira, hogy már az újszülöttek után járó – igaz, csak nagykorúságuk idején felvehető – alapítványi pénzeket is felhasználták. Jogtalanul. Három éve nem fizetik ki – többek között – a városi autóbuszjáratokat üzemeltető Vértes Volánt sem, így aztán a tartozás rendezéséig szünetel a helyi tömegközlekedés a kisvárosban.

Hétfőn azonban nemcsak az utasok orra előtt csapták be az ajtót, s nem is csupán Esztergomban: az önkormányzatiságot, a jogszerűséget országszerte kicsukták.

Miközben Esztergomban a kórházba igyekvő öregek és betegek, a munkába tartó bejárók és diákok átkozódhattak a kialakult helyzet miatt, a Tisztelt Ház módosította az adósságrendezésről szóló törvényt. Mégpedig egy Esztergomra szabott jogszabállyal. Ennek értelmében a jövőben a polgármester (Esztergomban a független Tétényi Éva) csak akkor indíthat el adósságrendezési eljárást a bíróságon, ha ahhoz a képviselő-testület (Esztergomban fideszes többségű) is hozzájárul. Eddig minden település első emberének törvény szabta kötelessége volt megtenni ezt a lépést, ha a feltételek összeálltak. Más kérdés, hogy vajon hány falu, város lehet az országban, ahol ezt a jogszabályt is megszegték.

Namármost, Esztergomban az előző testületet is uraló többségnek egyáltalán nem áll érdekében önleleplező módon elismernie a saját maga által kialakított kínos valóságot. Az ember gyorsan felejt, viszont egy idő után bizonyára rá lehet tolni a felelősséget a mostani polgármesterre. A párttársak által felhalmozott hatalmas tartozást pedig a közpénzekből előbb-utóbb majdcsak kifizeti az állam, gondolhatják a képviselők.

Az adósságrendezési eljárás Esztergomban – a hétfői helyi járatokkal ellentétben – elindult. Ám ennek jogszerűségét utólag is vitatják. A polgármestert akár még meg is büntethetik érte.

A kisváros első embere meg legfeljebb a polgárokat hívhatja segítségül, hogy a tisztesség és a jogszerűség érdekében emeljék fel civil szavukat.

Elvásott fogakkal azonban beszélni is nehezebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.