Orbán: Bárki és bármi ellen kiállunk

„Unalmas vasárnap” – a résztvevők minősítették így tegnap a Millenárison a Fidesz XXIV. „Magyarország megújul” szlogennel rendezett kongresszusát, melyen Orbán Viktort – 99,7 százalékos szavazati aránnyal – ismét pártelnöknek választották. Már a miniszterelnök-pártelnök megjelenését is nagy ovációval fogadta a kongresszus, mire Orbán Viktor felállt egy székre, és onnan köszönte meg a tapsvihart. Visszatekintve a tíz évre, azt mondta, megtanulták, hogy nem ideológiákért, hanem Magyarországért kell kiállni, a hazai és a nemzetközi baloldallal szemben is. A baloldal gondolkodását úgy jellemezte, „egyszerű, mint a faék”: demokrácia csak akkor van, ha ők vannak kormányon. Mi bárki és bármi ellen kiállunk, ha Magyarország érdeke megkívánja – hangoztatta. Az EU-elnökséget értékelve Orbán úgy fogalmazott: elvégezték a munkát, visszaverték a támadásokat, „az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller”.

Ezután is kiállunk Magyarország mellett, folytatta, akkor is, amikor elmondjuk a rendvédelmi dolgozóknak: senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan kiváltságokat az adófizetők, vagy éppen a nyugdíjasok pénzéből. „Felszámoljuk a kiváltságokat.” Farkas Flóriánhoz, a Lungo Drom elnökéhez fordulva közölte, „igen, kedves Flóri, együtt meg fogjuk csinálni: a cigány gyerekek iskolába fognak járni, a felnőttek dolgozni fognak, és be fogják tartani a törvényeket!” A munkástagozat kapcsán külön szólt a szakmunkásokról, segédmunkásokról, „akiket a baloldal már rég lerúgott magáról”. A kongresszuson a miniszterelnök – amikor arról beszélt, hogy a Fidesz történelmének legnagyobb küzdelmét vívja –, ismét a „milliárdosokat”, a múlt védelmezőit jelölte ki ellenfélnek. Vannak, akik a jövő útjáról a „görög útra” akarják terelni Magyarországot. De nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország visszasodródjon a „görög útra” – mondta, aki azzal zárta beszédét: az eredményekből ma még csak mozaikkockákat lehet látni. De ha végigcsináljuk, egyszercsak összeáll a kép – hangoztatta.

A kongresszust a Millenárison tartották, ahol kordon választotta le az újságírókat a küldöttektől (a sajtó képviselői a büfét nem használhatták, a mosdót pedig csak a biztonsági szolgálat kíséretében). Ismét alelnöknek választották Varga Mihályt (1462 szavazat), Kósa Lajost (1458 szavazat), Pelczné Gál Ildikót (1384 szavazat) és Pokorni Zoltánt (1319 szavazat). A volt oktatási miniszter szerint a legnagyobb veszély ma a Fidesz számára: „mi magunk”, „ha azt hisszük, mindenkinél okosabbak vagyunk” – ezért mértéktartásra intett. Varga nagy tapsot kapott, amikor Gyurcsány Ferencet „szemlőhegyi demokratának”, Bajnai Gordont pedig „libatenyésztőnek” nevezte, és az államadósság kapcsán leszögezte: „Bajnainak, Veresnek és Draskovicsnak felelni kell”.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint egyre többen figyelnek fel Európában a „megoldásainkra”, Kövér László és Kósa Lajos „idegtépő”, „drámai esztendőkről” beszélt, de egyértelműen sikerről. A debreceni polgármester figyelmeztetett: ha a Fidesz nem „működteti” holdudvarát, akkor ha romokban is van az ellenzék, veszélyben a választási siker. Szerinte a hitelesség „kellemetlen következménye”: ha a rendvédelmi dolgozók nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat, akkor az önkormányzati vezetők sem. Lázár János frakcióvezető „politikai öttusához” hasonlította azt az „emberfeletti munkát”, amit a képviselők egy év alatt elvégeztek, és azt tanácsolta a kormánynak: „Ne legyen lassítás!”

Orbánnak tapsolnak
Orbánnak tapsolnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.