A tápéiak elgáncsolták Botka és Kiss-Rigó alkuját

Átadta a katolikus egyháznak az Árpád Speciális Fiú Nevelőotthont Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere. Az erről szóló megállapodást június 15-én írták alá Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspökkel. A 16 speciális nevelési igényű fiú jelenleg Újszeged egyik legdrágább helyén, egy 2,6 hektáros telken lévő épületben lakik.

Botka László már 2009 nyarán ki akarta költöztetni őket onnan, hogy az önkormányzat eladhassa a zöldövezetben lévő ingatlant, amelynek értékét akkor 500 millió forintra becsülték. Tápéra, egy kiürült és e célra felújítandó iskolaépületbe akarta őket áthelyezni – ezt azonban a tápéiak ellenezték. A városrészben 1280-an írták alá a tiltakozó nyilatkozatot.

2009-ben a jobboldal még kisebbségben volt a szegedi önkormányzatban, a Fidesz-frakció pedig ingatlanpanamának minősítette, és hevesen ellenezte Botka elképzelését. Az akkor többségi baloldal azonban megszavazta, hogy igenis, költöznie kell a nevelőotthonnak. A tápéi épület felújításához 70 millió forint európai uniós támogatást nyertek. Mire a munkálatok befejeződtek, fordult a kocka: Botka Lászlót ugyan újraválasztották, de a testületben – a Jobbik egyetlen képviselőjével – a jobboldal került többségbe. A fideszesek változatlanul tüzet okádtak a nevelőotthon áthelyezésének tervére, azt mondták, az ilyen súlyos beilleszkedési zavarokkal küzdő fiatalokat lakott helytől minél távolabb kell elhelyezni. 2010. december 10-én még azt is megszavazták, hogy fizesse vissza a város az elnyert uniós támogatást. A szegedi önkormányzat vissza is utalta az addig megkapott 27 millió forintot.

A városban ezek után általános meglepetés fogadta a szocialista polgármester és a megyés püspök megállapodását. Amikor megkérdezték, hogy a katolikus egyház Tápéra költözteti-e a nevelőotthont, Botka László azt válaszolta: ez már nem az ő dolga, majd az új fenntartó eldönti. A polgármester hangsúlyozta: a püspök vállalta, hogy az egyházmegye 2012 szeptemberéig kiüríti és átadja a városnak az újszegedi telket. Botka László egyébként azért sem aggódik, hogy a katolikus egyház esetleg majd imádkozásra kényszeríti a nevelőotthon világnézeti semlegességhez ragaszkodó lakóit, és emiatt a gyámjuk tiltakozni fog. És valóban, sem szülők, sem helybéli vagy fővárosi jogvédők nem ellenezték egy szóval sem az egyezséget. Sőt a Fidesz-frakció azt is mélyen elfelejtette, hogy két éven át ingatlanpanamát kiáltott, és arra készültek, hogy a június 30-i testületi ülésen megszavazzák a püspök és a polgármester megállapodását.

Kizárólag a tápéiak utasítják el akkor is a nevelőotthont, ha nem a szocialista polgármester, hanem a katolikus egyház akarja rájuk tukmálni. Juhász Gyula, Tápé egyéni körzetben megválasztott fideszes képviselője módosító indítványt nyújtott be, arra hivatkozva, hogy nem kérték ki a tápéi részönkormányzat véleményét. A helybeliek továbbra is azt szeretnék, ha idősotthon kerülne a felújított iskolaépületbe. A megyés püspök a Délmagyarország című lapban ingerülten üzent a képviselőnek, hogy mindenki számoljon el a lelkiismeretével, aki megakadályozza, hogy az egyház Tápéra költöztesse a nevelőotthont.

Juhász egyedül nem tudta volna megakadályozni, hogy a Fidesz a szocialistákkal és a volt szabad demokratákkal együtt szentesítse a polgármester és a püspök alkuját, de a 30-i közgyűlésre benyújtottak egy másik érzékeny előterjesztést is. A jobboldal újra nekifutott, hogy kirúgja állásából Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, aki sokéves tapasztalatával és kiváló jogismeretével nagy segítségére van Botka Lászlónak. Különösen irritálja a Fidesz frakcióvezetőjét, akinek felkészültségén máig felismerhető nyomot hagyott a sportolói múlt, amikor kezdeményezéseit a főjegyző szelíd hangon „jogi csacsiság”-nak minősíti. Mózes Ervin leváltásához már kellett volna Juhász Gyula szavazata, aki azonban nem jelent meg a testületi ülésen. Így nem volt meg a jobboldal többsége, emiatt a napirendet sem tudták megszavazni. Az ülést Botka László berekesztette, és mehetett mindenki haza.

A Fidesz rendkívüli közgyűlés össze hívását kezdeményezte, Juhász Gyula képviselő azonban úgy nyilatkozott, hogy nagyon megviselték a történtek, és most a saját egészsége előbbre való számára, mint a politika. Úgy érzi, mondta a Fidesz-közeli szegedi hírportálnak, a nyáron már nem is gyógyul meg annyira, hogy kitehetné magát egy rendkívüli közgyűlés izgalmainak.

Botka László és Kiss-Rigó László megállapodása a püspöki palotában
Botka László és Kiss-Rigó László megállapodása a püspöki palotában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.