A kormány elégedett a részidős teljesítéssel

– A kormány alapvetően teljesítette valamennyi, a Széll Kálmán Tervben tett azon vállalását, melyek határideje július 1-én járt le. A kormány rendkívül intenzív munkát végzett, a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben 21 munkacsoport kilencven alkalommal tanácskozott a tervezett intézkedések előkészítéséről. Csak a felsőoktatási és a közoktatási törvénnyel maradt adós a kormány, ez az őszi törvényalkotási menetrendbe kerül – közölte Kovács Zoltán a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár állította: így a kormány júliustól képes érvényesíteni azokat az intézkedéseket, amelyek elsődleges célkitűzése az adósságcsapdából való kitörés.

– A kormányminden rendelkezésére álló törvényes eszközzel fellép a rezsiköltségek kordában tartása mellett – hangoztatta, hozzátéve: ezt szolgálta a január 1-jén életbe lépett új gázszabályozás, ezzel a lakosság kétharmada számára minimális (0,7 százalékos) emelés valósult meg. A vízdíjak kérdése esetén viszont az idén még nem tudja érvényesíteni ezen szándékát a kormány a közművek korábbi privatizációja, illetve „sokasága” okán. Az államtitkár kiemelte, hogy csütörtökön lezárult a vállalkozások adminisztrációs terheinek a mérsékléséről szóló egyeztetés, a kormány a következő években összesen 500 milliárd forinttal mérsékli a bürokratikus költségeiket. A közfoglalkoztatásról elmondta, a terv végrehajtása szeptember elején kezdődhet azzal a céllal, hogy 300 ezer közfoglalkoztatott lehetőséget kaphasson a munkaerőpiacra való visszatérésre. A kormány július 4-én, hétfőn tárgyal a szakszervezetekkel a korengedményes nyugdíjrendszer átalakításáról. A kormány egy olyan fenntartható rendszert szeretne létrehozni, amelyben tisztázni szeretné, mi tekinthető nyugdíjnak, és mi szociális vagy más típusú ellátásnak. A korengedményes nyugdíjhoz a közigazgatásban dolgozók mellett a fegyveres testületeknél dolgozók életpályamodelljének július végéig várható kidolgozása is hozzátartozik. A Népszabadság kérdésére, miszerint az egyik tárca kiszivárgott javaslata szerint nemcsak a rendvédelmi dolgozók esetén szüntetnék meg a korengedményes nyugdíjat, hanem a szabályozás mindenkire vonatkozna, úgy reagált: az csak munkaanyag.

A Széll Kálmán Terv összességében 120 milliárd forintot vonna ki a következő két évben a gyógyszerpiacról, amelyből ebben az évben 27 milliárd forintnak kellene minimálisan befolynia. Ennyire volna szükség csak ahhoz, hogy 2011-ben a gyártói extra adók nélkül 297 milliárd forintra tervezett gyógyszerkassza tartható legyen. Az erről szóló kormányzati anyagok azzal kalkuláltak, hogy az idei 27 milliárdos tervezett bevételt megtermelő 11 pontos csomagnak a jövő évben is lesznek támogatást mérséklő hatásai. Ugyanakkor még mindig nem ismert a 120 milliárdos megtakarítás érdekében bevetett eszközök teljes palettája, sőt az sem, hogy az idei 27 milliárdból hogyan lesz jövőre további 80 és végül 2013-ban összesen 120 milliárdos megtakarítás. Már az idei bevételek teljesülésével is baj lehet, mert a Széll Kálmán Terv több olyan intézkedése, amely a gyógyszerpiacot érinti, csak októbertől vagy éppen a következő év elejétől lép hatályba. Szakértők szerint így viszont igencsak kétségessé válik, hogy a tervben a gyógyszerpiactól remélt bevételigény összejön-e.

Marad a nyugdíjaskedvezmény

„Leszögezném, hogy a nyugdíjasokat érintő kedvezményekről semmilyen szó nem esett, azok nem fognak változni” – jelentette ki Kovács Zoltán az 55 év felettiek 20 százalékos vasúti kedvezményének péntektől történő megszüntetésére vonatkozó kérdésre. A további változtatásokról pedig nem a kormánynak, hanem a vasúttársaságnak, illetve az azt felügyelő miniszternek kell döntenie. Egy másik kérdésre, mely a kedvezmények megszüntetésére vonatkozott, Kovács úgy fogalmazott: nem „megszüntetésről” beszélt, hanem arról, hogy a jelenlegi átalakul. Emlékeztetett, hogy tíz utas közül nyolc és fél valamilyen kedvezménnyel utazik, a közlekedési cég finanszírozása jelenleg fenntarthatatlan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.