Költséges szabályszegések

Péntektől mind a közigazgatási, mind a szabálysértési eljárásban jelentősen növekszik az egyes közlekedési szabályszegésekért kiszabható bírság öszszege.

Egyes, eddig közigazgatási eljárásban elbírált jogsértések (a biztonsági öv, a bukósisak, a biztonsági gyermekülés használatának elmulasztása) a jövőben szabálysértések lesznek, miközben az ittas vezetést, amennyiben a részeg ittassági foka nem haladjameg a bűncselekmény értékhatárát, közigazgatási eljárás keretében bírálják majd el. Újdonság, hogy közigazgatási eljárásban is adható lesz majd „büntetőpont”, amennyiben a hatóságnak sikerül azonosítania a szabályszegőt. Az egyes szabályszegésekért adható büntetőpont számát ugyanakkor jelentősen felemelték.

Az övhasználat elmulasztása a jövőben lakott területen belül 15 ezer forintjába kerül személyenként az autóban ülőknek, a sofőr pedig még három büntetőpontot is kap. Lakott területen kívül 30, autópályán 40 ezer forint a bírság. Aki tíz munkanapon belül befizeti a büntetést, annak csak 10, 20, illetve 30 ezer forintot kell fizetnie, aki viszont csak tíz munkanap elteltével fizet, annakmár 16, 32, illetve 42 ezer forint lesz a bírság.

Közlekedési bűncselekményekért az eddigi 6–9 helyett a jövőben 9–11, a szabálysértésekért 1–5 helyett 1–8 büntetőpont adható péntektől, a közigazgatási bírsággal sújtható szabályszegésekért szintén 1–8 pont adható. Akár két súlyosabb szabályszegés is elegendő lesz a jogosítvány bevonásához.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki részegen ül volán mögé. Az új szabályozás szerint 0,5 ezrelék véralkoholszint alatt 150 ezer forint és hat büntetőpont jár a sofőrnek; 0,5 és 0,8 ezrelék között 200 ezer forint a bírság, amihez még nyolc büntetőpont is jár, míg akinek a vérében 0,8 ezrelék feletti alkoholszintet mutatnak ki, 300 ezer forintot fizet és ugyancsak nyolc büntetőpontot kap. A felsorolt esetekben azonban a mai gyakorlattal ellentétben nem veszik el a helyszínen a jogosítványt. A kerékpárosok, lovaskocsi-hajtók 0,8 ezrelékig 30 ezer, a felett 60 ezer forint bírsággal sújthatók. Bűncselekménynek minősül az ittas vezetés, ha a sofőr viselkedésén kimutatható az alkoholos befolyásoltság, ez esetben büntetőeljárás indul ellene, amelynek keretében a bíróság 75 ezertől akár 73 millió forintig terjedő pénzbüntetést szabhat ki, hoszszabb-rövidebb időre eltilthatja a sofőrt a járművezetéstől vagy 11 büntetőpontot adhat neki. (Azokban az esetekben, amikor az ittas vezetés bűncselekménynek minősül, a rendőr továbbra is elveheti a jogosítványt a helyszínen.) Az új szabályzás egyebek között lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy a szabályszegésért kiszabott bírság megfizetéséig a külföldi autósok autóját visszatartsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.