Felkészülés a forró őszre

Ha rövidesen nem születik megegyezés a kormány és a szakszervezetek között, az érdekképviseleteket arra kényszerítik, hogy megkezdjék a felkészülést egy őszi nagy tiltakozó akcióra – jelentette ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a tegnapi forgalomlassító demonstráció egyik helyszínén, a 2-es út mellett tartott sajtótájékoztatón. Gaskó már többször hangoztatta, hogy a sztrájktörvény módosítása miatt szinte lehetetlen megegyezni az elégséges szolgáltatás mértékéről, ezért most kilátásba helyezte: a munkabeszüntetés helyett az utakra vonulnak majd, és a szerdainál sokkal hatékonyabb megmozdulásra kell számítani.

A szakszervezetek a nyugdíjrendszer átalakítása – a korkedvezményes és korengedményes, illetve a szolgálati nyugdíj megszüntetése –, valamint a munka törvénykönyvének a munka világát sújtó módosítása és az érdekegyeztetés rendszerének átalakítása miatt már jó ideje tiltakoznak, és különféle akciókat is szerveztek. A tegnapi napra pedig a Liga országos általános sztrájkot, illetve félpályás útlezárásokat ígért. A munkabeszüntetés –amelyhez csak a BKV egyes szakszervezetei, a villamosenergia-ipari dolgozók, a bányászok és a mozdonyvezetők csatlakoztak – azonban elmaradt, mert nem volt megegyezés az elégséges szolgáltatásról. A Volánnál hasonló okból fújták le a sztrájkot. Ugyanakkor a kezdeményezők egy része önként lépett vissza, mert a kormány július 4-re a Liga elnökét és még néhány szakszervezet képviselőjét egyeztetésre hívta.

A forgalomlassító akciót viszont megtartották, ami kifejezetten a kormány felelőssége – hangoztatta Gaskó. Szerinte a kormánynak nem a sztrájk meghirdetése után, hanem már előtte egyeztetésre kellett volna hívnia az érdekképviseleteket.

Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) főtitkára tegnap elmondta, hogy a tiltakozók több mint ezer gépkocsival vonultak fel, és mintegy negyven helyszínen zárták le a fél útpályát, néhol egészen csütörtök reggel hétig. A demonstrációt támogatta a Liga, de a szervezést az FRSZ vállalta magára, és a megmozduláshoz mindenütt csatlakoztak más egyenruhás érdekképviseletek. Pongó hangsúlyozta: nem fennakadásokat akartak okozni, inkább azt szerették volna jelezni, hogy a szakszervezetek vidéken is képesek nyomást gyakorolni a kormányra, nem csak a fővárosban.

Az útlezárásokat – helyenként forgalomirányító jelzőlámpák kihelyezésével – mindenütt a rendőrség biztosította, és az Útinform tájékoztatása szerint általában nem voltak nagyobb fennakadások. Néhány helyen – egyebek mellett a 4-es számú főút több pontján – viszont kilométeres sorok alakultak ki, ami Pongó Géza szerint szándékaik ellenére történt, mert nem ez volt a cél. A tiltakozók egyébként több ponton is táblákat helyeztek ki, köszönve az autósok türelmét és megértését.

Az eredeti tervek szerint a szerdai országos sztrájkot és forgalomlassító demonstrációt csütörtökön szakszervezeti nagygyűlés követte volna, ami ugyancsak elmarad. Helyette számos ágazati szakszervezet vezetői tanácskoznak ma délután. Előtte azonban a Ligához tartozó érdekszövetségek egyeztetnek arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a július 4-i egyeztetésen. A cél, hogy a Nemzeti munkaterven alapuló elvi megállapodást kössenek a kormánnyal, az új munka törvénykönyvét pedig a szociális partnerekkel egyeztetve készítsék elő, s így biztosítsák a munkabékét.

Ezek után kérdéses, hogy miről tárgyal majd ma délután többtucatnyi ágazati szakszervezet. A szervezők egyébként várhatóan egy akciótervet jelentenek be, s talán új együttműködési forma is körvonalazódik, miközben a Liga láthatóan a saját útját járja. Nyilván szerencsésebb lenne, ha az érdekképviseletek a munka világát érintő kérdésekben egyeztetett álláspontot képviselnének, és nem külön-külön határoznák meg a tárgyalási stratégiát. Forrásaink szerint azt is el kellene kerülni, hogy a kormány külön tárgyaljon egyes szervezetekkel.

Az egység azért is fontos lenne, mert – a sztrájktörvény korábbi módosítása mellett, amely a közszolgáltatásban dolgozók körében nagyjából lehetetlenné teszi a munkabeszüntetést – tetten érhetők az érdek-képviseleti tevékenységet ellehetetlenítő újabb törekvések, például megszüntetnék a szakszervezeti vezetők fokozott munkajogi védelmét. A helyzetet jellemzi, hogy máris akad olyan munkáltató, amely megvonta a szakszervezettől az eddig biztosított irodákat. A Fidesz szerint a szervezők ismét bebizonyították, hogy ők nem akarnak dolgozni.

Tüntetők ebédidőben a 10-es úton
Tüntetők ebédidőben a 10-es úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.