Bűncselekményhez asszisztált az NBH volt főigazgatója?

Valószínűleg az Egymásért Egy-Másért alapítvány milliárdos csalásainak védelme állhat Galambos Lajos őrizetbe vételének hátterében, de lehet, hogy köze van a Mol-részvények orosz befektetőkhöz juttatásának is.

Szerdán nem kommentálta a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának keddi őrizetbe vételét. A polgári elhárítás volt vezetőjét, a kiszivárgott hírek szerint, gyanúsítottként hallgatták ki, azonban hivatalos forrásból semmit nem lehet megtudni arról, hogy milyen ügyben és mivel gyanúsítják.

A szerdai Magyar Nemzet szerint államellenes bűncselekményekkel gyanúsítják a volt főigazgatót, és ezek az Egymásért Egy-Másért alapítvány kuratóriumában játszott szerepével lehetnek összefüggésben. A Népszabadság úgy értesült, az alapítvány nyugalmazott rendőr ezredes elnöke, Földesi-Szabó László tett olyan vallomást, amelynek alapján Galambos ellen eljárás indulhatott, bár egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy a nyomozás hátterében a Mol-részvényekkel orosz befektetők strómanjaként üzletelő és emiatt nemrég Bécsben elfogott (az Egymásért Egy-Másért alapítványhoz szintén köthető) Jakubinyi Róbert ügye áll.

Galambos Lajos
Galambos Lajos

Az előbbi, valószínűbbnek tűnő esetben Galambossal szemben az lehet a „vád”, hogy tudott az alapítvány égisze alatt zajló milliárdos csempészetről, vám- és adócsalásról, de semmit nem tett annak megakadályozása, az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Forrásaink szerint felvetődött annak a gyanúja is, hogy Galambos beosztásával visszaélve, politikai-kormányzati kapcsolatait fel-, illetve kihasználva többször megkísérelte leállíttatni az alapítvány ügyeit vizsgáló vámnyomozókat. (Az Egymásért Egy-Másért alapítvány ügyében eljáró vámnyomozóktól már annak idején, a nyomozás alatt is lehetett hallani, hogy a titkosszolgálat nemhogy segítené a munkájukat, hanem ahol csak tud, keresztbe tesz nekik.)

Földesi-Szabó a bíróság előtt többször jelezte, érdekes dolgokról tudna beszámolni, ha feloldanák titoktartási kötelezettsége alól. Majd amikor az ítélet felolvasásakor meghallotta, hogy hét évre ítélték, egyszerűen kisétált a bíróság épületéből. Elfogásakor pedig azt mondta, hogy már épp feladta volna magát, mert elhatározta, kitálal. Nem zárható ki, hogy ezt meg is tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.