Bochum más tészta

Csaknem két éve, 2009 őszén jelentette be Friedhelm Althans, a bochumi rendőrség vezetője, hogy adataik szerint legalább kétszáz, 2008-ban és 2009-ben rendezett futballmeccset manipulált vagy próbált manipulálni egy „jól szervezett banda”, melynek tagjai ellen üzletszerűen és csoportosan elkövetett csalás alapos gyanújával nyomoznak. A német hatóságok 2009. november 19-én letartóztatták a Berlinben élő, horvát származású Ante Sapinát, aki már a német játékvezető, Robert Hoyzer 2005-ös bundabotrányában is érintett volt, és amiatt két év, tizenegy hónapos börtönbüntetést kapott. Sapinát és társát, Mario Cvrtakot a bochumi bíróság az idén – első fokon – öt és fél éves börtönnel sújtotta, de az ügy magyar szálai máig nem ismeretesek. (Hangsúlyozni kell: a bochumi ügy elvben nincs összefüggésben a mostani őrizetbe vételekkel, ám nem lehet kizárni, hogy a magyar szereplők kapcsolatban álltak a délszláv, valamint az ázsiai csalókkal is.)

Eredetileg tizennégy magyar NB I-es, barátságos és Liga Kupa-mérkőzés került gyanúba, és ehhez járult néhány nemzetközi találkozó. Ezek listája: Debrecen–Young Boys 2-3 (Európa Liga-selejtező, 2008), Fenerbahcse–Honvéd 5-1 (Európa Liga-selejtező, 2009), Debrecen–Fiorentina 3-4 (BL-selejtező, 2009). S akkor még nem beszéltünk a Szerbia–Magyarország U20-as Eb-selejtezőről, amely 2008-ban 8-0-lal zárult...

Ahány meccs, annyi ember: a gyanúsítottak köre kétszáz személy volt, és annak idején a német, az osztrák, a svájci és a brit rendőrség több mint ötven helyszínen tartott házkutatást, miközben legalább egymillió euró értékű készpénzt és vagyontárgyat foglalt le. A vád szerint 370 ezer euró értékben vesztegettek meg futballistákat és játékvezetőket a többi közt Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon, Németországban, Svájcban, Szlovéniában. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülték. Utóbb Törökországban harminchat személyt letartóztattak, Svájcban megnevezték azt az öt klubot, amelynek játékosai ellen nyomozást indított a helyi ügyészség. Magyarországon még egyetlen letartóztatás sem történt a „bochumi” ügyben, az érintett klubok, játékosok nevét homály fedi.

A Honvéd–Újpest találkozóról lapunk a következő főcímmel számolt be 2009. április 25-én: „Hercegfalvi: kabaré.” Az alcím ez volt: „Vakvilágba lőtt tizenegyes.” A szöveg pedig így szólt: „A kispesti Hercegfalvi 1-0-nál, kabaréba illő módon egy méterrel mellé és kettővel fölé lőtte a 11-est, így a reménytelen riválisánál amúgy is elevenebb Újpest 3-0-ra nyert az NB I 24. fordulójának nyitányán.”

További magyar érintettség volt, hogy a debreceni futballisták közül Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg Vukasin Polekszicset 2012. június 30-ig eltiltották, mert az UEFA szerint e két játékos nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, miután a labdarúgókat megpróbálták megvesztegetni a Fiorentina elleni meccs előtt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság az idén májusban Mészárost felmentette, Polekszics büntetését viszont helybenhagyta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.