A bundaszindikátus magyar tagja

Négy bíró, három volt játékos őrizetben, 100 millió forint lefoglalva.

Négy futballbírót (Lengyel Kolost, Selmeczi Krisztiánt, Csák Jánost és Mocsári Tamást) és három volt labdarúgó-játékost (Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást és Horváth Gábort, aki nem azonos a Videoton egykori válogatott labdarúgójával) vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda egy közös akcióban – jelentette be szerdán a két szervezet közös sajtótájékoztatóján Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. Csalással és gazdasági vesztegetéssel gyanúsítják őket. Az akció – szögezte le Fazekas Géza – az első csapás a nemzetközi bundabotrány magyar szereplőinek azonosítására indított nyomozás során. A most felszámolt bűnszervezet (a gyanúsítottak által befolyásolt vagy befolyásolni próbált mérkőzések, a gyanúsítottak száma egyaránt nőhet még az elkövetkező hetekben) nincs összefüggésben a bochumi ügyészség által indított fél Európára kiterjedő bundanyomozással. A „bochumi ügy magyar szálait – más bundagyanús esetekhez hasonlóan – külön eljárásban vizsgálják a nyomozó hatóságok”, közölte Fazekas Géza.

Az egyik bundameccs videofelvétele
Az egyik bundameccs videofelvétele

A tájékoztatás szerint a most őrizetbe vett gyanúsítottak, a Kenesei Zoltán volt labdarúgó vezette távol-keleti kapcsolataira épített bűnszervezet tagjaiként 2010-ben és 2011-ben három finn, két dél-amerikai és egy magyar labdarúgó-mérkőzést próbáltak meg manipulálni; négyet sikerrel. Kenesei tagja volt a több országban működő helyi bűnszervezeteket összefogó szindikátusnak is, de a nyomozás eddigi adatai szerint nem ő volt a világméretű csalássorozat kitalálója, csupán egymásra találtak, ő és a szindikátus.

A szindikátus tagjai a világhálón tartották a kapcsolatot egymással. Időről időre javaslatokat tettek, mely mérkőzést tartják befolyásolásra érdemesnek, és az adott esetben a bírót vagy valamelyik játékost célszerűbb megvásárolni. A megvett mérkőzésekre aztán több távol-keleti fogadóirodában jelentős összegekkel fogadtak, és – természetesen – nyertek. Győzelmükkel az eredeti befektetésük kétszeresét kapták vissza. A nyereményből fizették ki a megvesztegetett játékosok és bírók kenőpénzét. (Ha számukra kedvezőtlenül alakult az eredmény, a keletkezett veszteséget a szindikátus viselte.)

Többnyire nem a mérkőzések végeredményére fogadtak, hanem például arra, hogy lesz-e tizenegyes, és ha lesz, mikor, vagy hogy a győztes gólt a mérkőzés lefújása előtti öt percen belül rúgja-e a győztes csapat.

Az egyik sikeresen manipulált mérkőzést 2010. december 18-án játszották Dél-Amerikában, magyar játékvezetés mellett. (A nyomozók már tudják, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy a szindikátus, miképpen érte el, hogy a mérkőzést Lengyel Kolos vezethesse, segítői pedig Selmeczi Krisztián, és Mocsári Tamás legyenek.) Az U20-as Argentína–Bolívia barátságos mérkőzés 1-0-ás argentin győzelemmel végződött, a győztes gól a 103. percben született 11-esből. A mérkőzésről készült felvételen azonban nagyítóval sem lehetett szabálytalankodó bolíviai játékost találni – mutattak rá a sajtótájékoztatón az ügyészség képviselői.

Fazekas Géza nyomatékosan hangsúlyozta: a nyomozásnak ezzel még korán sincs vége. A rendőrséggel közösen „dolgoznak még a bochumi ügyészség által indított eljárássorozat magyar szálain és más bundagyanús ügyeken is”.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kedden ötven nyomozóügyész és rendőr 12 helyszínen tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges egységének segítségével – tájékoztatott Papp Csaba ezredes, az NNI gazdaságvédelmi osztályának vezetője. A közös akcióban számítógépeket és adathordozókat, valamint 100 millió forint készpénzt foglaltak le. Az őrizetbe vett gyanúsítottak többsége egyáltalán nem tett vallomást, és panasszal élt mind a gyanúsítás, mind az őrizetbe vétel ellen. Fazekas Géza közlése szerint már kezdeményezte a főügyészség valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását. Ügyükben csütörtökön és pénteken dönt az illetékes nyomozási bíró. A gyanúsítottak – amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket – bűnszervezetben elkövetett csalásért és vesztegetésért öttől húsz évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.