Előz a hiány

„Mikor is volt az, amikor Budapesten véresre vertek békés tüntetőket? – ezt kérdezhetné egy kínai, ha kioktatnánk őket demokráciából. Nem kell félretenni az erkölcsünket, de ne tegyünk úgy, mintha a mi erkölcsi meggyőződésünket kellene alapul vennie a világnak. Egy kínainak nem biztos, hogy Magyarországtól kell erkölcsi kioktatást kapnia, nem kell erkölcsi magas lóról megítélni a kínaiakat – ezt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke mondta a köztelevízió tegnap reggeli műsorában, amikor megkérdezték tőle: miért nem akadt a pártban senki, aki a kínai miniszterelnök látogatásakor közölte volna, hogy a Fidesz álláspontja megváltozott Kína és Tibet ügyében. – Magyarországnak sem elöl, sem hátul nem kell menni ebben a küzdelemben, be kell állni a nemzetközi trendbe – hangoztatta Kósa Lajos. Szerinte Kínát nem lehet európai fejjel megítélni. „Ha vendégül látunk valakit a házunkban, nem azzal kezdjük, hogy belekötünk a felesége kardigánjába....” – tette hozzá.

Arra, hogy a Szabadság Kör, melynek a fideszes Szájer József és Gulyás Gergely is a tagja, elfogadhatatlannak tartja, hogy a bevándorlási hivatal szombaton berendelte a tibetieket, Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy „véleménykifejezés van, balhé nincs”, Kósa Lajos közölte: Orbán Viktor csak annyit mondott, hogy balhéra nincs szükség, és egyetért vele. „Láttunk már olyat, hogy rendvédelmiek tüntetni készültek, aztán kukákat borogattak, zászlót égettek.”

Fideszesek a miniszterelnök azon mondataira hívták fel a figyelmet: Kína hajlandó „bizonyos összegű” magyar államkötvényt vásárolni. „Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom.” Azaz képes lesz a kormány a deficitet finanszírozni. Ez pedig „felülírja” az elvi megfontolásokat – mondta egyik forrásunk. Szájerék mindenesetre nem kaptak „fejmosást” a fő iránnyal szembemenetelő közleményük miatt – tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.