Nem sztrájk, lassítás lesz

Különböző okokból ugyan, de valószínűleg teljesen elmaradnak a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj tervezett megvonása, illetve a munka törvénykönyve tervezett módosítása miatt szerdára hirdetett sztrájkok.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete már a múlt héten bejelentette, hogy a munkabeszüntetést elhalasztják, mert az elégséges szolgáltatás mértékéről várhatóan nem sikerül a BKV vezetőivel megegyezésre jutni. A szakszervezet ugyanakkor a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól azt kérte, hogy állapítsa meg a sztrájk jogszerűségét, ám a beadványt érdemi vizsgálat nélkül elutasították, mert azt idő előttinek minősítették. A bíróság álláspontja szerint a feleknek előbb meg kell állapodniuk az elégséges szolgáltatásról, és az akció törvényességéről csak azt követően lehet dönteni. A holnapra tervezett munkabeszüntetést az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) is lefújta, mert a kormány július 4-re egyeztetést kezdeményezett. A megbeszélésre a BKV-nál működő szakszervezetek is meghívást kaptak. Az EVDSZ és a BDSZ már korábban jelezte, hogy készek a tárgyalásra. Látnak reményt a megegyezésre, ám a sztrájkkészültség azonban ennek ellenére marad. Ha a jövő héten nem jutnak megállapodásra a kormánnyal, a sztrájkbizottság dönt a továbbiakról. A mozdonyvezetőket a konzultációra nem hívták meg – amit némi megütközéssel fogadtak –, így az általuk tervezett figyelmeztető sztrájkot elvileg megtartanák.

A Vasutasok Szakszervezete a  múlt héten két alkalommal is tárgyalást kezdeményezett az elégséges szolgáltatásról, de nem jutottak dűlőre, mert a MÁV Start Zrt. szerint a vonatok 90 százalékát közlekedtetni kellene, ami nem munkabeszüntetés. Ezért az érdekképviseletek az elégséges szolgáltatás és a jogszerűség megállapításáért is bírósághoz fordultak. Információnk szerint tegnap döntés született, de azt még az érintettek sem ismerik, ezért a mozdonyvezetők nem kívántak a munkabeszüntetéssel kapcsolatban nyilatkozni. Tény: a tavaly év végén módosított sztrájktörvény alapján szinte lehetetlen megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, így szinte lehetetlen sztrájkot szervezni.

A Liga szakszervezeti tömörülés által is támogatott forgalomlassító demonstrációt viszont biztosan megtartják. Az akciót a Független Rendőrszakszervezet koordinálja, és több mint negyven forgalmas útszakaszon kell félpályás lezárásra számítani.

Több ágazati szakszervezet Magyarország uniós elnökségének utolsó napjára, csütörtökre nagygyűlést is tervezett, ám ez is elmarad. Ehelyett csütörtökön a hat konföderáció és a tagszervezetek vezetői találkoznak majd, hogy a munka világát sújtó intézkedések elleni fellépés lehetőségeiről tanácskozzanak.

Szinte lehetetlen törvényes sztrájkot hirdetni
Szinte lehetetlen törvényes sztrájkot hirdetni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.