Nehezen tartható a gyógyszerkassza

A Széll Kálmán Terv több olyan intézkedése, amely a gyógyszerpiacot érinti, csak októbertől lép hatályba. Ezek között az is, amellyel az egészségbiztosító arra „ösztönözné” a gyártókat, hogy adják még olcsóbban a lejárt szabadalmú készítményeiket – ez derül ki a Népszabadság birtokába került jogszabályjavaslatból. Szakértők szerint így viszont igencsak kétségessé válik, hogy a tervben a gyógyszerpiactól remélt bevételigény összejön-e.

A gyógyszerkassza stabilizálását szolgáló idei megszorító csomag elemeinek többsége júliustól hatályos. Ekkortól fizetnek majd a gyártók az értékesített és támogatott orvosságaik bevételéből 20 százalékos extra adót, az orvoslátogatóik után pedig tízmillió forintos regisztrációs díjat. Szintén júliustól bünteti a kormány szigorúbban a gyógyszerismertetés szabályai ellen vétő cégeket. A jelenlegi néhány tízmillió forintos büntetés összege 500 millió ra nő. Az viszont csak októbertől lép életbe, hogy a lejárt szabadalmú készítmények körében bevezetik a „preferált referenciaár -sávot”. Ez magyarul azt jelenti, hogy mondjuk a gyomorfekélyre, a csontbetegségekre, a szív- és keringési rendszerre, az asztmára és az ízületi bántalmakra ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét.

Drágulnak a gyógyszerek
Drágulnak a gyógyszerek

Az erről zajló alkuban a gyártóknak megajánlanak egy úgynevezett elvárt árat, amit ha az nem fogad el, és drágábban kínálja a készítményt, akkor a támogatás összege és a térítési díj közti különbség nő – vagyis drágább lesz a betegnek a gyógyszer. Ugyanakkor ha az egészségbiztosító által megajánlott és a forgalmazói ár közötti különbség meghaladja a 30 százalékot, akkor a készítményt az egészségbiztosító törli a támogatott szerek köréből. Az a gyártó, amely hajlandó az úgynevezett preferált referenciaáron adni a készítményeit, piaci előnyöket kap az államtól, mert csak az ebbe az árkategóriába tartozók kerülhetnek a közgyógyellátásra rendelhető szerek listájára. (Jelenleg legfeljebb 12 ezer forintos összeghatárig bármely készítmény fölírható a közgyógyellátás terhére. A jövőben csak a legolcsóbb termékek közül választhat az orvos.) A preferált referenciaársáv alkalmazásától évente 20,8 milliárd megtakarítást, míg a koleszterinszint-csökkentők támogatásának átalakításától további 8-9 milliárdot remél a kormány. Ezt az összeget azonban várhatóan a gyártók fizetik meg, de csak akkor, ha a betegek hajlandók valamennyi támogatásváltozásnál a gyógyszereiket olcsóbbra cserélni.

Bár azon a szakértők is vitatkoznak még, hogy mekkora drágulásra kell felkészülniük a betegeknek, abban valamennyien egyetértettek: az, hogy az intézkedés októberre csúszik, megnegyedeli az idei évben várható bevételt. A Széll Kálmán Terv összességében 120 milliárd forintot vonna ki a következő két évben a gyógyszerpiacról, amelyből ebben az évben 27 milliárd forintnak kellene befolynia. Ennyire volna szükség ahhoz, hogy 2011-ben a gyártói extraadók nélkül 297 milliárd forintra tervezett gyógyszerkassza tartható legyen.

Rékassy Balázs szakértő a csomagot értékelve elmondta: lesznek olyan gyártók, amelyek nem tudják majd az áraikat az OEP által elvárt módon csökkenteni. Az ő termékeikért a betegeknek többet kell majd fizetni, mert a biztosító kevesebb ártámogatást nyújt majd nekik. E termékek köre a szakértő becslése szerint körülbelül 200-300 különböző gyógyszert érinthet. Ha ezeknél a beteg nem hajlandó készítményt váltani, a térítési díj 60-70 százalékkal is növekedhet.

Árváltozás

Július elsejétől hatszáz orvosság ára változik. Ebből csaknem kétszáz gyógyszer olcsóbb lesz, 350 készítmény viszont többe kerül majd – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az árváltozás a jelenleg támogatott mintegy hatezer gyógyszer 10 százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.