Megyesi Gusztáv: Balog Gyula távozik

Kirúgták Balog Gyulát a minisztériumból, amit egyébként előre sejteni lehetett. Balog Gyula a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hajléktalanügyi szakértője volt, ő maga is csaknem húsz éve gyakorló hajléktalan, ami az összeférhetetlenség minősített esete.

Értve ezalatt, hogy olyan területen szakértett ő a minisztériumban, amihez nemhogy értett, de azt át is élte, hogy úgy mondjam, az egész élete merő szakértés.

Mi következik ebből? Amikor a televízió kamerái előtt nagy csinnadrattával beavatták Balog Gyulát mint autentikus hajléktalan-szakértőt, a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nem győzte leszögezni, „tanácsokat fognak kérni Balog Gyulától, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek nem segítik a hajléktalanok helyzetét”.

Most persze arról ír a sajtó, hogy az ellenvéleménye miatt rúgták ki Balog Gyulát, ám a minisztérium azt mondja, egyszerűen azért kellett mennie, mert március óta nem végzett érdemi munkát, az pedig az immáron munkaalapú magyar társadalomban bűnnek számít. A kérdés csak az, hogy milyen érdemi munkát nem végzett el Balog Gyula szakértőként. Elfelejtett érteni a hajléktalanokhoz? Vagy nem felejtett el, csak épp elege lett belőlük, fejébe szállt a dicsőség, nem akarta a javukat? Főnökei kérdésére, hogy „mi erről a tervről a véleménye, Gyula?”, azt felelte nyeglén, hogy „nem mondom meg”?

Mert ha még azt mondaná a minisztérium, hogy Balog Gyula munkaidő után a metrólejárónál Fedél nélkült árult (ami tény), s ezzel rossz hírét keltette a minisztériumnak, nem mellesleg kettős jövedelemre tett szert, akkor ezt meg lehetne érteni, pont beleférne a képbe.

Az a nagy kár, hogy semmit se tudunk a szakértésről mint olyanról, holott ma már tízezrével dolgoznak új szakértők, tanácsadók, tanácsnokok az országban, egyszer még ők lesznek a vasököl. Budaörsön, ahol a tönk szélén áll a város, e héten jelentették be, hogy az önkormányzati testület hat szakértőt és öt tanácsnokot nevezett ki hirtelenjében havi 160 ezer, illetve 480 ezer forint fizetségért, persze mi a tanácsnokokról se tudunk semmit, csak azt, hogy a fizetésük alapján pont háromszor lehetnek okosabbak a szakértőknél. Most derült ki az is, hogy az MT-VA-felügyelőbizottság élére egy zalaegerszegi gépészmérnököt nevezett ki a Médiatanács elnök asszonya egy régi ismeretség alapján, a szóvivője útján mindjárt azt is leszögezve, hogy „a felügyelőbizottsági tagságnak nincs speciális képzettséghez kötődő feltétele”.

Mindebből sokan arra következtetnek, hogy a hozzá nem értés bőségesen elég a karrierépítéshez. Nem, a továbblépéshez még arra is szükség van, hogy a káder lehetőleg tőle teljesen idegen területen legyen kreatív, s alkosson maradandót. Ha arra gondolunk, hogy a törvények kilencven százalékát olyan képviselők adják be, akik még csak nem is olvastak a témáról, vagy hogy Szájer képviselő Párizs és Brüsszel között vonatozva új magyar alkotmányt képes írni, a főpolgármester zászlót tervez, a köztársasági elnök nyelvújít, ráadásul mindezt büszkén és lelkifurdalás nélkül teszik, akkor Balog Gyula a lehető legjobbkor távozott a minisztériumból és a szakértéstől.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Egy hajléktalan ül a közönség között, miután a Város Mindenkié önszerveződő csoport megzavarta a fővárosi közgyűlést
Budapest, 2011. április 27. Egy hajléktalan ül a közönség között, miután a Város Mindenkié önszerveződő csoport hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt valamint hajlékkal rendelkező tagjai demonstráltak a Fővárosi Közgyűlés ülésén. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.