Örökbörtön Raffaeléknek

Az előre megjósolt ítélet született tegnap a Cozma-gyilkosság ügyében: a Veszprém Megyei Bíróság első fokon halmazati büntetésként életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a per két fő vádlottját.

Raffael Sándor és Németh Győző esetében a bíróság bizonyítottnak látta, hogy társtettesként felelősek több emberen elkövetett emberölés kísérletének, valamint életveszélyt okozó testi sértés kísérletének a bűntettében.

Hasonló minősítés alapján marasztalták el a harmadrendű vádlottat, Sztojka Ivánt is, aki húszéves fegyházbüntetést kapott. A per további vádlottjai – életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, illetve bűnpártolás miatt – két év nyolc hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést kaptak.

A Németh Balázs bíró által vezetett büntetőtanács jórészt a vádiratra alapozta az ítéletét, csupán részletkérdésekben tett kiegészítést a vádirathoz képest, ami azt jelenti, hogy a bíróság a legfőbb pontokon aggálytalanul bizonyítottnak találta az ügyészség álláspontját. Így például azt, hogy a 2009. február 8-án történt bűntény lehetséges indítékai közül mind a leszámolás, mind az alvilági területszerzés,mind a szerelmi féltékenység kizárható. Németh Balázs megfogalmazása szerint a Patrióta lokálban a 25 fős enyingi társaság tagjai indulatvezérelt „presztízstámadást” hajtottak végre a bár alagsorában táncoló, a helyben láthatóan tiszteletnek és szeretetnek örvendő, a tömegből kimagasló férfiakkal – a veszprémi kézilabdásokkal –szemben.

A rendkívüli terjedelmű bizonyítékok – főként a vádlottak beismerő és egymásra nézve terhelő vallomásai, a tanúvallomások, a kamerafelvételek, a mobiltelefon-híváslisták, valamint a különböző szakértői vélemények – alapján a bíróság megállapította, hogy a veszprémi bár alagsorában kitört verekedés során Raffael Sándor döfte vesén Marian Cozmát, később a lokál előtt pedig ő szúrta szíven a sportolót.

Hasonlóan bizonyítottnak látta a bíróság, hogy Németh Győző szúrta vesén Ivan Pesicset, és ő rúgta fejbe Zsarko Sesumot. Az utcai támadásban aktívan részt vett Sztojka Iván is, aki ugyan nem használt kést, ám a bíróság szerint szándékegységben cselekedett a társaival.

Az ítélet rendelkezik arról is, hogy a büntetőeljárás 74,5 millió forintos bűnügyi költségét a vádlottaknak kell kifizetniük.Helmeczy László ügyvéd, aki kártérítési pert indított a Cozma család képviseletében, kérdésünkre azt mondta, a vádlottaktól összességében mintegy 40-50 millió forint értékű vagyont – autókat, ingatlanokat, készpénzt – sikerült lefoglalniuk a hatóságoknak, ami még a bűnügyi költségek fedezésére sem lesz elég. Helmeczy közölte: kezdeményezni fogja, hogy az állam mondjon le a bűnügyi költség behajtásáról, mivel csak így lehetne biztosítani, hogy a polgári perben a Cozma család hozzájuthasson a neki várhatóan megítélendő nem vagyoni kártérítéshez.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a fellebbezések miatt a per ősszel a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Raffael Sándor második szúrása halálos volt
Raffael Sándor második szúrása halálos volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.