Nem félnek a vizsgálattól

Egyáltalán nem tartanak a környezetvédelmi vizsgálatoktól a lapunk által megkérdezett cégek.

Ezen a véleményen van a Duna–Dráva Cement Kft. is. A társaság elnök-vezérigazgatója, Szarkándi János szerint a vállalat tulajdonosai (a HeidelbergCement Group és a SCHWENK Zement KG) a beruházásaikkal világszínvonalú környezetvédelmi fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt két évtizedben. Emellett a cementgyárakat jelenleg is rendszeresen ellenőrzi a környezetvédelmi hatóság, amely során tanácsokkal is segítik a hatékony és környezettudatos működést. Hozzátette, rendkívül komoly eredménynek tartják és büszkék arra, hogy fejlesztéseiket a szakmai közösség is elismeri. –Mindezekmiatt úgy látjuk, hogy a környezetvédelmi beruházások megvalósulását elemző vizsgálat társaságunk két évtizedes, sikeres munkáját igazolná – tette hozzá az elnök, kiemelve a 2007 és 2009 között zajlott projektjüket, amely során több mint 15 milliárd forintos fejlesztéssel modernizálták a beremendi cementgyárat. A fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legmodernebb cementgyára működik a településen.

– A Mátrai Erőmű az 1995-ös privatizáció során jelentős létszám-, bér-, környezetvédelmi és fejlesztési feladatokat vállalt – közölte lapunkkal Valaska József, a német RWE-EnBW többségi tulajdonában álló mátravidéki szénerőmű elnöke.

Ezekkel 2000-ben – amikor szintén a Fidesz kormányzott – probléma nélkül elszámoltak. Természetesen azóta sem állt le a munka: azt most már a hatóságokkal egyeztetve végzik. Környezetvédelmi, levegő- és víztisztítási, talajvédelmi beruházásokra az elmúlt évtizedben több mint 50 mil liárd forintot költöttek. Ebből 20 milliárdot tett ki a füstgáz-kéntelenítő és a porleválasztó. – További tervekről a nemzeti energiastratégia elfogadása után tudunk dönteni – fűzte hozzá.

Megkeresésünkre az ISD Dunaferr Zrt. is azt jelezte, hogy határidőre teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt beruházási kötelezettségeiket, közöttük a környezetvédelmi beruházásokra vonatkozókat. Hangsúlyozták: a társaságcsoport átfogó középtávú környezetvédelmi programmal rendelkezik, amelynek részeként már évekkel ezelőtt bevezették és azóta is működtetik az ISO 14001 szabvány szerint tanúsított Környezetközpontú Irányítási Rendszert (KIR). Ennek kereté ben a környezeti hatások ellenőrzésére folyamatos monitoringtevékenységet folytatnak. A cégcsoport valamennyi tevékenysége rendelkezik a működéshez szükséges környezethasználati engedélyekkel.

A BorsodChem vezetőit nem értük el, ám egy még tavaly év végén tett közleményében a vállalat közölte, hogy a BorsodChem környezetvédelmi beruházásainak értéke az elmúlt tíz évben meghaladta a 128 millió eurót – mintegy 34milliárd forintot. Fejlesztési projektjei során az elérhető legjobb technológiákat alkalmazza, és valamennyi gyártó üzeme rendelkezik a gyártási kiválóságot legmagasabb szinten igazoló európai IPPC (egységes környezethasználati) engedéllyel. Kiemelték: a vállalat saját szakemberei, valamint az illetékes hatóságok egyaránt folyamatosan figyelemmel kísérik a gyártási folyamatot, technológiát, továbbá rendszeresen ellenőrzik a kockázatkezelésre vonatkozó jogszabályoknak és kibocsátási szabványoknak való megfelelést. A BorsodChem az átláthatóságra törekszik a szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatban is, és kész környezetvédelmi, valamint egyéb társadalmi szervezeteket fogadni saját telephelyén annak érdekében, hogy bemutassa: megfelel a legmagasabb fokú uniós szabványoknak, a biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak.

50 MILLIÁRD

A MÁTRAI ERŐMŰ a privatizálása óta eltelt másfél évtizedben több mint 50 milliárd forintot fordított környezetvédelmi, levegő- és víztisztítási, talajvédelmi beruházásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.