Szalai Annamária és a zalai szál

A közmédia területén járatlan zalaegerszegi mérnök-tanárt nevezett ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felügyelőbizottságának élére Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke.

Marton Géza június elsejétől lett a közmédiumok utódjaként létrejött, az intézmények költségvetésével és vagyonával gazdálkodó, jelenleg több mint háromezer dolgozót foglalkoztató alap felügyelőbizottságának elnöke.

A médiahatóság által megküldött önéletrajz szerint Marton Géza okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, aki hosszú ideig az oktatásban dolgozott, pályáját a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben kezdte tanárként, később az iskola igazgatója lett. 1999-től 2003-ig a Zalaegerszegi Városfejlesztő Rt. igazgatója volt. Tevékenysége alatt a társaság több jelentős beruházást valósított meg, illetve kezdett meg, köztük az akvapark építését, a ZTE-stadion rekonstrukcióját, bérlakások építését Zalaegerszegen és Keszthelyen. Ebben az időszakban Szalai Annamária a térség fideszes parlamenti képviselője volt, több zalaegerszegi beruházás alapkőletételéről vagy átadásáról készült fotón együtt is láthatóak. Szalai Annamária 1991-től 2004-ig, amíg a médiahatóság elődje, az ORTT tagjává választották, aktívan politizált Zalában és országos szinten is, előbb a zalaegerszegi önkormányzat tagja, majd a térség képviselője volt. Marton Géza 2003 után a magánszférában tevékenykedett, és az Európai Unió által támogatott beruházások megvalósításában vett részt. Felügyelőbizottsági tagként és elnökként pedig dolgozott a Zala Volánnál és a Zalatournál is. Szalai Annamária 2011. január 1-jétől az MTVA fb-tagjának is kinevezte, az elnöki megbízást azután kapta, hogy Böröcz István korábbi elnök az MTVA vezérigazgatója lett.

Kiricsi Karola, a médiahatóság szóvivője írásos kérdésünkre, hogy miért egy olyanmérnököt neveztek ki fb-elnöknek, aki soha nem dolgozott még a média környékén sem, azt válaszolta: „Az fb-tagságnak nincs speciális képzettséghez kötődő feltétele. Az fb-tagok feladata ugyanis nem szakmai jellegű, hanem arra irányul, hogy az adott szervezet működésének, gazdálkodásának jogszabályoknak való megfelelését ellenőrizzék. Így van ez a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap eseté ben is. Az fb összetételében egyébként szerencsés, ha többféle tudás, tapasztalat összegződik. Az fb jelenlegi tagjai között van mérnök EU-s pályázati tapasztalattal, jogász, vagyongazdálkodásban jártas szakember és közgazdász is. Ám a volt ORTT-tagok személyében a médiaszaktudás és -tapasztalat sem hiányzik az ellenőrző szerv tudásspektrumából” – közölte a szóvivő.

Az alap felügyelőbizottsága öt tagból áll, ahogy azt a szóvivő is írta, a testületben többféle szakma képviselői vannak jelen. Az fb tagja két egykori fideszes képviselő, egyikük Tirts Tamás jogász, rendszerváltó politikus, aki 1990–2006 között volt a magyar parlament tagja, majd a KDNP jelölése alapján az ORTT-be választották, a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után ugyan kereszténydemokrata vezetők a Médiatanácsba is javasolták, de oda csak fideszeseket választottak be. A másik Kosztolány Dénes, aki 1998-tól két cikluson keresztül volt képviselő, az első Orbán-kormány idején a megfigyelési ügy vizsgálóbizottságának elnökeként szerzett kétes hírnevet, amikor arról nyilatkozott, hogy a lakásában óriáspitont tart, a kígyót pedig olyan egerekkel eteti, amelyekre szocialista politikusok nevét írja föl. Az fb tagja Szarka Istvánné, az Asszo nyok a nemzeti egységért mozgalom képviselője, aki 2002 őszén – Orbán Viktorhoz hasonlóan – az Aszszonyok a Nemzeti Egységért Polgári Kör aktivistájaként követelte, hogy a mindenkori ellenzéknek legyen egy külön közszolgálati tévécsatornája. Az MTVA fb-jének ötödik tagja, „politikai kakukktojása” az a Ladvánszky György, aki több cikluson keresztül az MSZP delegáltja volt az ORTT-ben, és így évekig dolgozott együtt Szalai Annamáriával a médiatestületben.

Szalai Annamáriára várva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.