Adónyomozók gyűrhetik le a jobbikost elverő Véderő-parancsnokot

Harminckétmillió forintos áfacsalás gyanúja miatt hallgatták ki néhány napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Eszes Tamást, a Véderő parancsnokát, gyöngyöspatai polgármesterjelöltet.

A gyanúsítotti meghallgatásra a félkatonai szervezet vezetőjét június 15-én szerdán, a Gyöngyösi Városi Bíróságról vitték el, ahol hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért nem jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték. Ennek előzménye: Eszes Tamást június 13-án Gyöngyöspatán garázdaság gyanúja miatt akarták előállítani a rendőrök, mert előző nap állítólag tettlegességig fajuló szóváltásba keveredett a Jobbik itteni polgármesterjelöltjével, Juhász Oszkárral, aki garázdaság miatt feljelentést tett.

Eszes ellenszegült, összeakaszkodott a rendőrökkel, így hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyorsított eljárásban ítélték el első fokon, nem jogerősen.

Eszes Tamás neve idén márciusban lett ismert, amikor Gyöngyöspatán az általa vezetett Véderő és a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai közösen masíroztak a mátrai faluban. Félelemkeltő fellépésüket azzal indokolták, hogy az úgynevezett „cigánybűnözés” ellen a rendőrség már nem képes megvédeni a falu lakóit. Egy hónappal később a Véderő harci tábort hirdetett Gyöngyöspatára, ahol lő- és terepgyakorlatokat tartottak volna, ám a rendőrség még a tábor megnyitása előtt feloszlatta a rendezvényt arra hivatkozva, hogy az esemény, s a szervezők katonai kiképzős egyenruhája, viselkedése alkalmas mások megfélemlítésére, s megbotránkozást kelt.

Eszes Tamást, a Véderő ideiglenes parancsnokát és három szervezőtársát előállították és bilincsben elvezették a helyszínről – később a bíróság bűncselekmény hiányában valamennyiüket szabadlábra helyezte. Ezek után Eszes egy ismerőse címére bejelentkezett Gyöngyöspatára, s bejelentette: ringbe száll az időközben megüresedett polgármesteri székért. Tábi László, Gyöngyöspata korábbi, független polgármestere ugyanis hivatalosan megromlott egészségi állapota miatt távozott a posztjáról, sokak szerint viszont feladta a küzdelmet, hogy békés eszközökkel tegyenek rendet a faluban.

A kétezer-ötszáz lelkes településen július 17-én tartják az időközi polgármester-választást, amelyen nyolc jelölt indul.

Az egyetlen „pártkatona” Juhász Oszkár, a Jobbik helyi vezetője, mellette függetlenként száll ringbe Matalik Ferencné, a falu jelenlegi alpolgármestere, s Eszes Tamás is. A jelöltek között találjuk Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi elnökének a nevét is.

A választási kampány feszültségére utal a radikális jobboldalt képviselő Eszes és Juhász minapi összezördülése is, amely a Véderő parancsnoka szerint puszta provokáció volt. Amikor megkerestük, azt válaszolta: nem nyilatkozik, minden, amit mondani akar, ott van egy állásfoglalásában a szervezetük honlapján.

A Juhász Oszkárral történt összetűzését itt így kommentálta: „a dolgok durvábbá fajulása végett, megfogtam a nyakát, hátrébb löktem, utánarúgtam, de a rúgás nem találta el, mivel a lökés elég volt, hogy kikerüljek az ütőtávolságából, de nem tágított, továbbra is provokatív volt, szidott és mindennek lehordott”. A későbbi előállításáról azt írta: „kirántottak az utcára, azonnal hasra rántottak, egy rendőr a hátamon, egy a lábamon, egy pedig a fejemen térdelt, egy pillanat alatt bilincsbe vertek, majd a földön vonszolva a buszba tettek...”

Az adóhatósági eljárásról Eszes csak annyit közölt: „egy meghallgatásra kellett Egerbe mennem a VPOP hivatalába, ahol egy hat évvel ezelőtti volt cégem ügyében, a fővállalkozó ellen nyomozás indult. Mivel a volt cégem neki dolgozott, így engem is kihallgattak, egyelőre itt tartunk”.

Sárközy Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője szerint azért kellett gyanúsítottként előállítaniuk Eszes Tamást, mert korábban hiába kísérleteztek a megtalálásával, a megadott lakcímén nem volt elérhető. A sajtóból azonban nyomon lehetett követni a Véderő parancsnokának „mozgását”, így amikor a hivatalos személy elleni erőszak ügyében befejeződött az elsőfokú tárgyalás, az adóhatóság nyomozói már várták őt. A szóvivő szerint Eszest 32 millió forint értékben elkövetett, áfával kapcsolatos adócsalással gyanúsítják: ez ügyben állításával ellentétben „saját jogán”, vagyis az általa alapított és vezetett cégével kapcsolatos visszaélések miatt indult eljárás. A nyomozást tavaly indították, de csak most sikerült gyanúsítottként meghallgatniuk Eszes Tamást – közölte Sárközy Alexandra.

Afféle kidobóember

Eszes Tamás korábban szolnoki diszkókban dolgozott afféle kidobóemberként. Az egyik ilyen üzlet tulajdonosa azt mondta: ő egy törökszentmiklósi vállalkozóval kötött megbízást a helyiség őrzésére, a Véderő parancsnokával nem volt kapcsolata. Ismerni azonban ismerte, s amíg nála dolgozott, nem volt panasz a munkájára, a vendégekkel normálisan bánt. Korábban Eszes maga árulta el, hogy eddig tízszer volt büntetve, garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt. Ám börtönbe nem került, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Nyíri Beáta, a Heves Megyei Bíróság szóvivője azt mondta: Eszes Tamás polgármester-jelöltségét a hivatalos személy elleni erőszak ügyében hozott, nem jogerős ítélet egyelőre nem befolyásolja, vagyis „priusz” miatt nem zárják ki a jelöltek sorából. Ha azonban a jogerős döntés alapján majdan letöltendő büntetésre ítélik, vagy az adóhivatal eljárása után adócsalásért büntetik meg, nem töltheti be a posztot. (D. J.)

Eszes Tamás a gyöngyösi bíróság folyosóján
Eszes Tamás a gyöngyösi bíróság folyosóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.