„Nem politikai, hanem lelki ügy”

„Az oktatási államtitkárt Hoffmann Rózsának hívják, és így fog ez maradni még hosszú időn keresztül.” Szijjártó Péter fogalmazott így tegnap délután, amikor az újságírókat arról tájékoztatta: az oktatási államtitkár a miniszterelnök egyik legközvetlenebb munkatársa. „Ma Magyarország megújítása során az egyik stratégiai fontosságú terület az oktatás és a felsőoktatási rendszer átszervezése. Ezt a munkát végzi Hoffmann Rózsa, és ezt fogja végezni a jövőben is”, tolmácsolta Orbán Viktor álláspontját a miniszterelnöki szóvivő.

Tegnap az Index számolt be arról, hogy Hoffmann Rózsa felajánlotta lemondását, és levelet írt Orbán Viktornak, személyes találkozót is kérve a miniszterelnöktől. Ezt az oktatási államtitkárság is megerősítette.

Vezető kereszténydemokrata politikusok a Népszabadságot arról tájékoztatták, hogy Hoffmann Rózsa a levelet már pünkösd előtt megírta, és az egy hete, a múlt kedden jutott el a miniszterelnökhöz. A háromoldalas levél korántsem formális lemondás. A KDNP-s államtitkár csak körülírja, hogy kész lemondani is, ha a miniszterelnök ezt látja célravezetőnek. „Hoffmann Rózsa azt tette egyértelművé: nem kapaszkodik a bársonyszékbe mindenáron”. Orbán Viktor miniszterelnök „csak megvonta a vállát”, amikor a KDNP-s oktatási államtitkár levelét megkapta – mondták kormányzati források, akik tegnap, még Szijjártó Péter bejelentése előtt is azt állították: a miniszterelnöknek nem áll szándékában meneszteni a kereszténydemokrata államtitkárt. Erre abból következtettek, hogy Orbán a múlt kedd óta „nem is foglalkozott” a levéllel. (Szijjártó Péter bejelentése előtt a Professzorok Batthyányi Köre közleményben állt ki az államtitkár mellett.)

A miniszterelnök állítólag azt üzente a KDNP-nek, hogy „foglalkozzanak kicsit az államtitkár asszony lelkével”.

– Ez nem politikai kérdés, hanem „lelki kérdés” – állította egy vezető KDNP-s is. Az államtitkár asszony nyilván érzékeny, hiszen nem volt felkészülve arra, hogy az oktatáspolitika terén „hátulról is támadják”, utaltak KDNP-s források az államtitkár és Pokorni Zoltán között kialakult vitára. Emlékeztetőül: a Fidesz alelnöke már a közoktatási törvény tervezete és a felsőoktatási törvényjavaslat kapcsán is élesen bírálta a kereszténydemokrata oktatási államtitkárság elképzeléseit, Orbán Viktor pedig egy kormányülésen hevesen tette szóvá a közoktatási javaslat általa vélt hiányosságait. Tény, hogy már mindkét törvénytervezetnek az Országgyűlés előtt kellene lennie az eredeti menetrend szerint – de egyik sem tart még itt.

Az már csak az utolsó csepp volt a pohárban Hoffmann Rózsa számára, hogy a Fidesz etikai és fegyelmi bizottsága a pünkösd előtti héten nem marasztalta el a fideszes alelnököt, holott ő ezt kezdeményezte. Sőt azzal, hogy Pokorni Zoltánt végül nem érte semmilyen fenyítés, a parlament oktatási bizottságának elnöke zöld jelzést kapott arra, hogy változatlanul mondja el szakmai érveit, akár vitatkozva Hoffmann Rózsával is. Lapunknak fideszes források megerősítették, Orbán Viktor miniszterelnök „egyáltalán nem intette meg egykori oktatási miniszterét”.

Nem – ennyit mondott csak tegnap Pokorni Zoltán arra, hogy vállalná-e az oktatási államtitkári posztot, ha a miniszterelnök erre felkérné. A továbbiakban nem kívánta kommentálni az ügyet.

Hoffmann Rózsa a parlamenti folyosón a rá váró újságíróknak azt mondta, a miniszterelnökkel történő személyes találkozóra vár, addig nem nyilatkozik.

Eleve a folytatásban bízott tegnap Semjén Zsolt és Harrach Péter is. A KDNP elnöke – aki miniszterelnök-helyettes is –, munkatársunknak annyit mondott: ahogy eddig, úgy továbbra is Hoffmann Rózsa mögött állnak, támogatják és bíznak abban, hogy változatlanul folytatja munkáját. Harrach Péter a Népszabadságnak nyilatkozva „elhamarkodottnak” nevezte az államtitkár levelét, de azt is megjegyezte: ezt a lépést Hoffmann Rózsa részéről nyilván az váltotta ki, hogy a „nemes viták” mellett, „helyenként nemtelen támadások is” érték.

Információink szerint a KDNP-nek problémát okozna, hogy megfelelő oktatási szakpolitikust állítson az államtitkári posztra, ha Hoffmann Rózsa valóban távozna. Másrészt az is igaz, hogy az oktatási államtitkár több „panaszlevelet” már nem írhat, kijátszotta az utolsó kártyát. És ha már megkapta a miniszterelnök bizalmát – legalábbis egy időre – hoznia kell az Orbán Viktor által elvárt szakmai színvonalat az oktatási koncepciókkal.

Fidesz-kongresszus: Navracsics nem lesz alelnök

Július 3-án rendezi XXIV. tisztújító kongresszusát a Fidesz. A kongresszuson választják meg a Fidesz elnökét, és az alelnököket. „Meglepetések nélküli, mondhatni unalmas kongresszus ra készülünk”, mondta munkatársunknak az egyik vezető politikus. Elmondása szerint eldőlt, hogy nem választják szét a pártelnöki és miniszterelnöki posztot, tehát Orbán Viktor marad Fidesz-elnök is. A dolgok mostani állása szerint nem lesz változás az alelnökök között sem: nagy valószínűséggel Varga Mihály, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó ismételhet. Az is valószínű, hogy a debreceni polgármester lesz a Fidesz ügyvezető elnöke továbbra is.

Lapunk úgy értesült, hogy a fideszesek közül voltak, akik jónak látták volna, ha az EP-képviselő Pelczné helyett például Navracsics Tibor is pályázhat az alelnöki posztra. Azért is, mert számos törvényalkotási-jogi-alkotmányozási kérdés a Fidesz elnökségi ülésén dőlt el, e grémiumnak viszont nem tagja a miniszter. De kormányzati források szerint Orbán Viktor közölte: nem tartaná szerencsésnek, ha miniszterek lennének Fidesz-alelnökök. Varga Mihályra a „tiltás” azért nem érvényes, mert nem miniszter, hanem államtitkár – tették hozzá. Meglepetés a kongresszuson az lehet, hogy a miniszterelnök várhatóan ekkor ismerteti az általa meghirdetett „szociális nemzeti konzultáció” eredményeit. (Cs. I.)

Hoffmann Rózsa hétfőn az Országgyűlésben – amíg nem egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, addig az oktatási államtitkár nem hajlandó nyilatkozni az újságíróknak
Hoffmann Rózsa hétfőn az Országgyűlésben – amíg nem egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, addig az oktatási államtitkár nem hajlandó nyilatkozni az újságíróknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.