Kell ide mélygarázs?

Az ügy már el van döntve – nyitotta meg a Bakáts téri mélygarázs ügyében meghirdetett első lakossági tájékoztatót Ferencváros előző főépítésze évekkel ezelőtt.

A 250 autó befogadására alkalmas, cirka 3 milliárd forintból megvalósuló bérgarázst a GOTA GmbH tulajdonában lévő FVBT Mélygarázs Kft. építené meg saját költségén,  cserébe 50 évig ingyen üzemeltethetné. A beruházó a tér teljes rekonstrukcióját is vállalta. A plébánia és az önkormányzat több ingyenparkolóhelyet, míg a környékbeliek kedvezményt kapnának a 75– 100 eurós havi bérleti díjból.

– Minek ide mélygarázs? – értetlenkedik Nándori László, akinek cukrászdája több mint fél évszázada áll a téren. – A Belváros túl messze van. A helybelieknek meg túl drága. Ráadásul a másfél-két évig húzódó építkezés teljesen tönkretenné ezt a békés kis szigetet.

Nándori László évekig várta, hogy az önkormányzat lefújja a beruházást, hiába. Ezért idén májusban bejelentést tett az ügyészségen. Beadványában felhívja a figyelmet, hogy a IX. kerületi önkormányzat 2008 decemberében kötött szerződést a GOTA GmbH-val (a szerződéskötést az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is jóváhagyta). A szerződésben az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a mélygarázs mint közterületről nyíló önálló tulajdonú ingatlan a társaság kizárólagos tulajdonává váljon. Csakhogy a 8023 négyzetméter alapterületű tér része a forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyonnak, így nem elidegeníthető.

A jogértelmezést megkönnyí ti a Legfelsőbb Bíróság 2008-ban a soproni mélygarázs ügyében hozott döntése, miszerint közterek esetében kizárt a tulajdonosváltozás, sőt az ingatlan megterhelése is. S ez a tilalom kiterjed a föld alatti területre is. Az ítéletet megismerve az önkormányzat 2009 februárjában korlátozottan forgalomképessé nyilvánította az érintett földrészletet. Ezzel egy nyilvánvalóan semmis szerződést próbáltak jogszabálysértéssel megmenteni – olvasható a beadványban. Nándori László júniusban hűtlen kezelés bűntettének esetleges gyanúja miatt bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen is.

Nem ő az első, aki jogi kifogással él az ügyben. A Bakáts tér 5. szám alatti társasház már több mint egy éve küzd a terv megvalósítása ellen. A Középmagyarországi Regio nális Államigazgatási Hivatalnál megtámadta a mélygarázsra 2009. januárban kiadott építési engedélyt. Az ügy azóta görög a fellebbezések és tárgyalások útján. A következő forduló szerdán lesz a Fővárosi Bíróságon. A tárgyalás előtt mindkét fél előkészítő iratban tárta a bíróság elé álláspontját. A beruházó FVBT Mélygarázs Kft. szerint a társasház rosszhiszeműen húzza a pert, az általuk fogadott szakértő elfogult és felkészületlen. A cég egyúttal felhívja a bíróság figyelmét, hogy az önkor mányzat mélygarázs-létesítésrőlszóló rendelete még érvényben van, és a beruházást közcél érdekében valósítanák meg.

A társasház jogi képviselője viszont azzal érvel, hogy az építési engedély semmis szerződésen alapul, így jogellenesen adták ki.

Nándori László a társasház mellett belépett a közigazgatási perbe. Az önkormányzat ugyanezt tette a beruházó oldalán. Az új összetételű önkormányzat megkeresésünkre csupán annyit közölt, hogy álláspontjuk nem feltétlenül egyezik a korábbi önkormányzatéval, de új testületi döntést csak a parkolásról szóló törvény módosítása után hoznak.

Nándori László szerint a helyieknek túl drága a mélygarázs
Nándori László szerint a helyieknek túl drága a mélygarázs FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.