A lányokat mindig elviszik

„Ha naponta tízszer kellene szexelnem vadidegenekkel azért, hogy megéljek, vajon hányadik alkalom után fogna el a hányinger? Nyilván már a legelsőnél” – többek között ez hangzik el az Európai Női Lobbi új kampányfilmjében.

A most induló kampány a prostitúció leküzdését tűzte ki célul. A filmben arra biztatják a nézőket, hogy képzeljék magukat egy prostituált helyébe, és ha ettől a gondolattól rosszul érzik magukat, tegyenek a prostitúció ellen. „A prostitúció erőszak, elnyomás” – hangsúlyozzák.

Az Európai Női Lobbi „Együtt a prostitúció nélküli Európáért” kampánya nemcsak a magánembereket, hanem a kormányokat is megcélozza, felszólítva őket, hogy tegyenek a prostitúció és a vele szorosan összefüggő emberkereskedelem ellen.

– A prostitúció nők elleni erőszak része minden nőt érint és a nemek társadalmi egyenlőtlensége tartja fenn a rendszerét – emelte ki Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi magyar tagszervezetének alelnöke. – Hazánknak tavaly óta van nemzeti stratégiája a férfiak és nők egyenlőségéről, amely ugyanezeket az elveket tartalmazza.

– Magyarországon semmilyen szociális, orvosi, jogi segítséget nem kapnak a prostituáltak, és ha ki akarnának lépni ebből a helyzetből, akkor nincs kihez fordulniuk – állítja Bethlen Anna, a Magyarországi Női Alapítvány munkatársa. Magyar lányokat nagy számban visznek ki Amszterdamba és Zürichbe, utóbbi helyen már 16 éves kor felett legálisan dolgozhatnak. Ha pedig ottani segítő szervezetek haza akarják küldeni a kimentett magyar lányokat, nincs olyanmenedékhely itthon, ahol elhelyezhetnék őket.

Magyarországon 2007 óta bűncselekmény a fiatalkorú prostituáltak „használata”, mégsem ítéltek el egyetlen ilyen klienst sem. Fiatalkorú prostituáltakat (akiknek a számáról nincsenek pontos adatok) viszont nagy számban állítottak elő a rendőrök is ebben az időszakban is, sőt a Btk. szigorítása óta el is zárhatják őket. – Tavaly elzártak egy kiskorú prostituáltat, akit előtte több mint százszor előállítottak. A férfiak, akik használták őt, elvileg büntethetők, de őket nem fogták el.

Ezért a civilek 10 pontos petíciót készítettek a gyermekprostitúció ellen, követelve a mostaninál súlyosabban büntessék a fiatalkorúak használóit, s hogy a kormány szerezzen érvényt a jogszabályoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.