Éhségsztrájk az iskoláért

Félszáz szülő kezd éhségsztrájkba Kaposváron szombaton, tiltakozásul, amiért a jobboldali városvezetés a Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium átszervezéséről döntött.

Klimóné Csongovai Hilda, a demonstráció szervezője szerint átszervezés címén az iskola szétveréséről van szó. Bár a diákok továbbra is az eddigi épületben maradhatnak, a tanári kar sem változik, augusztustól a gimnáziumot és az általános iskolát más-más intézményhez csatolják. Ezzel a Toldi szellemiségét, szabadelvű pedagó giai programját szétzúzzák, szakmai eredményeit teszik semmissé. Klimóné hozzátette, többször próbáltak tárgyalni a városvezetéssel, ám rendre elutasítással találkoztak. A döntést a tanulók számának csökkenésével indokolták.

Szente Éva, az iskola igazgatója szerint nincs érv az átszervezés mellett. Mint mondta, intézményükben a továbbtanulási arány 67 százalékos, a kihasználtság pedig százszázalékos, legutóbb háromszoros volt a túljelentkezés. A most zárult tanévben 463 általános iskolás és 285 gimnazista tanult az intézményben.

A városházán nem kívántak kérdéseinkre válaszolni, csupán Stickel Péter oktatási igazgató közleményét juttatták el lapunkhoz. Ebben azt írta: „Mára világossá vált minden kaposvári számára, hogy ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól. Egyetlen célja van: káoszt teremteni Kaposváron. Szeretném ismét világossá tenni, aki bármely iskola bezárásáról beszél, az valótlant állít, az hazudik.”

Úgy tudjuk, a Toldiért harcoló szülők bírósághoz fordulnak, mert szerintük nem csak rossz, jogszerűtlen is az iskola megszüntetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.