Egyetlen szavazó is dönthetne a mandátumról

Módosítaná az időközi országgyűlési választás érvényességének és eredményességének feltételeit a Fidesz.

Kósa Lajos, a párt alelnöke egyéni képviselői indítványt terjesztett be, amely szerint az első fordulóban a szavazás a részvételi aránytól függetlenül eredményes lenne, ha valamelyik jelölt a voksok több mint ötven százalékát megkapja. Amennyiben senki nem szerzi meg az abszolút többséget, második fordulót kell tartania, ahol már egyetlen szavazatnyi különbség is eldöntheti a mandátum sorsát. A javaslat elfogadása esetén – hasonlóan az önkormányzati választáshoz – akár egyetlen résztvevő is elég, hogy eldöntse a mandátum sorsát.

A ma hatályos szabályok szerint az időközi választás csak abban az esetben érvényes, ha a részvételi arány az első fordulóban meghaladja az 50, a másodikban pedig a 25 százalékot. Amennyiben valakimár az első körben a leadott voksok több mint ötven százalékát elnyeri, azonnal győztest hirdetnek, ellenkező esetben újabb fordulóra kerül sor, ahol a relatív többség is elég.

Az eddigi tapasztalatok szerint az időközi választás érvényességének biztosítása folyamatosan gondot jelentett. Az érdeklődés ugyanis általában igen szerény, és szinte alig akadt példa rá, hogy a választók több mint felét sikerült volna mozgósítani. Ezért szinte minden esetben második fordulót kellett tartani, ám az is előfordult, hogy még a 25 százalékos részvétel sem jött össze, és a megüresedett képviselői helyet csakmegismételt időközi választáson lehetett betölteni.

Ebben a ciklusban is hasonló a helyzet. Tavaly ősszel a Békés megyei 3. számú választókerületben írtak ki időközi választást, ahol az első fordulóban a szavazásra jogosultak alig húsz százaléka adta le voksát. Így a választás eredménytelen volt, bár a kormánypártok jelölte kétharmados többséget kapott. Másodjára már jóval többen járultak az urnákhoz: a részvételi arány meghaladta a negyven százalékot – a fideszes jelölt ismét tarolt, bár a kétharmadtól elmaradt –, így ott eredményt hirdethettek.

Ugyanez történt néhány hete a Hajdú-Bihar megye 6-os körzetében. Ott a választók 28 százaléka szavazott, és a Fidesz–KDNP jelöltje csaknem 52 százalékos eredményt ért el. Ennek ellenére most hét végén Püspökladányban második fordulót kell tartani, és ott már elég a 25 százalékos részvétel. A Kósa-féle javaslat szerint mindkét időközi választás már az első fordulóban eredményes lett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.