Orbán szerénykedik, de nélküle is összegyűlt már 46 millió

Orbán nem hiú, ezért titkolja, milyen közösségi célt támogat az államadósság elleni alap helyett.

Eddig 46 millió forint gyűlt össze a Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezése nyomán a kormány által április elején létrehozott Összefogás az Államadósság Elleni Alapban, ahová azok fizethetnek be, akik „fontosnak tartják az államadósság elleni harcot”.

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi hetekben folyamatosan arról beszélt, hogy a kormány egyik, ha nem a legfontosabb célja az államadósság csökkentése. Horváth Tihamér, az államadósság elleni alap irányító testületének elnöke lapunknak elmondta, Rédly Elemérrel és Eperjes Károly színművésszel csütörtökön tartják a testület alakuló ülését, fogadják el a munkatervüket. Horváth az alakuló ülés elhúzódásával magyarázta, hogy az alapnak miért nincs még internetes honlapja, ahol a kormányrendelet szerint a beérkező adományokról folyamatos tájékoztatást kell adni. Az elnök négymillió forintot fizetett be, és azt reméli, hogy az év végére legkevesebb egymilliárd lesz a számlán.

A vezető politikusok közül eddig Schmitt Pál köztársasági elnök jelentette be, hogy egyhavi jövedelmét (bruttó másfél millió forint) ajánlja fel. Orbán Viktor még nem fizetett, ahogy már megírtuk, többhetes levelezés után szóvivője végül azt felelte, hogy „a miniszterelnök már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, benne komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem.”

Az államfő adománya után újból megkérdeztük, változott-e álláspontja, de azt a választ kaptuk, hogy nem. Arra, hogy mi az a közösségi cél, amelyet a miniszterelnök most támogat, Szijjártó Péter azt válaszolta: „Köszönjük a kérdést. Csak az a jótétemény számít, amiről nem tudnak. A többi hiúság.” Több mint egy hónapja várunk választ arra, hogy a kormány tagjai befizettek-e, és ha igen, mekkora összeget az alapba.

A szeged-csanádi egyházmegye nevében 100 millió forintot ajánlott fel Kiss-Rigó László katolikus püspök. Annak, hogy az áprilisban bejelentett adománynak miért nincs nyoma az alap számláján, prózai oka van: eddig nem küldték el. A püspök kérdésünkre elmondta, hogy a pénzt elkülönítették, és várhatóan pár hónapon belül átutalják. A katolikus felajánlás után a reformátusok sem akartak lemaradni: úgy döntöttek, hogy mintegy 200 millióval járulnak hozzá az adósság mérsékléséhez. Ennyi központi támogatást kapnának az idén rekonstrukcióra és beruházásokra.

Bár a kormánytól még nem érkezett hivatalos válasz, a reformátusok nem türelmetlenkednek: időbe telik, amíg a 200 millió a költségvetési „kalapból” átkerül az adósságcsökkentő alapba. Az evangélikusok sajátos konstrukciót választottak. Az egyház országos presbitériuma elhatározta, hogy a hívek adományaiból és saját forrásokból két mentőautót vásárol majd az Országos Mentőszolgálat részére 50 millió forint értékben. Az evangélikusok szándéka szerint az „egyház feladatvállalásával felszabaduló összeg” az államadósság csökkentésére fordítható.

„Perselypénz” egy Budapest környéki templomban
„Perselypénz” egy Budapest környéki templomban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.