Hivatalos jelöltek

Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, volt igazságügy-minisztert, Pokol Béla alkotmányjogászt, politológust, egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet, alkotmányjogi szakértőt és Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét javasolta alkotmánybírónak, a Fidesz-frakció pedig megteszi hivatalosan is a jelölését – ezt Lázár János közölte tegnap. A KDNP Dienes-Oehm Egon nemzetközi magánjogászt, volt integrációs helyettes államtitkárt jelöli.

Az Alkotmánybíróság új elnökére Orbán Viktor nem tett javaslatot, azonban a Népszabadság kérdésére Lázár János azt mondta: ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek az újbóli megválasztását kezdeményezi, támogatni fogja. „Paczolay Péternek általában kiemelten nagy és határozott támogatottsága van a Fidesz-frakción belül és a mi polgári világunkban”. – Tevékenysége széles társadalmi elismerésen alapul, és alkalmas arra, hogy az AB helyét, szerepét újra megtalálja, az AB munkáját továbbvigye, megerősítse, jól megszervezze – mondta a Fidesz-frakcióvezető, akinek megfogalmazása szerint „2012. január 1-jétől – az új alaptörvény hatálybalépésével – az AB feladatköre, munkája „teljes egészében átalakul”, ezért a jelöltek kiválasztásánál fontos szempont volt a gyakorlati tapasztalat. Lázár János szerint valamennyi jelölt alkalmas alkotmánybírónak.

Az MSZP részt vesz az alkotmánybírók jelölésében, de csak később, az általuk támogatott szakemberekkel történő egyeztetés után nevezi meg jelöltjeit – közölte Ipkovich György tegnap. Az LMP Balsai Istvánt és Pokol Bélát is alkalmatlannak tartja. Schiffer András frakcióvezető az MTI jelentése szerint kifogásolja, hogy volt, illetve mostani parlamenti képviselőkről van szó. De szerinte Pokol állásfoglalásai megkérdőjelezték az Alkotmánybíróság létjogosultságát. Balsai jelölését pedig a „nyílt narancsuralmi zsákmányszerzés” jeleként értékelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.