Pánikban a szülők: kezdődik a fesztiválszezon

Megkezdődött az idei fesztiválszezon, amitől a tizenévesek lázban, a szülők pedig frászban vannak.

A tanév végén járunk, a várpalotai Pannóniával megkezdődött a fesztiválszezon. Nyakunkon a soproni VOLT, aztán jön a többi szép sorban, a Balaton Soundtól a rakamaz-tokaji Hegyalján át a nyarat megkoronázó Szigetig. A tizenévesek lázban égnek, a szülők jelentős részén pedig pánikroham söpör végig.

Nincs általános szabály arra, hogy a gyereket hány éves kortól szabad elengedni fesztiválozni – állapítja meg Vekerdy Tamás pszichológus. Minden attól függ – mondja –, hogy a gyerek testi-lelki biztonságban nőtt-e fel. Ha igen, akkor jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a családi felügyelet alól kikerülve őrültségekbe fog keveredni. Ha viszont érzelmi nélkülözéssel érkezik a kamaszkorba, a konfliktusok veszélye is nagyobb. Bár a szülők hajlamosak inkább a lányokat félteni, ebből a szempontból a két nem között nincs lényeges különbség.

Persze – teszi hozzá a pszichológus –, a családi körülményektől függetlenül minden kamasz hajlik a szélsőséges viselkedésre. Ebben a korban a fiatalok kifelé meresztik a tüskéiket: „sündisznóznak”, ahogyan a szakirodalom mondja. A stabil háttérrel rendelkező kamaszok ezzel együtt szolidárisabbak a szülőkkel, jobban vigyáznak egymásra és magukra.

Az érzelmi biztonság megteremtésén kívül az is fontos, hogy a szülő ne próbálja magához láncolni a gyereket. „Annak idején, amikor indult a Sziget, a feleségemmel megengedtük, hogy a fiunk a barátaival kimenjen sátorozni. Még 14 éves sem volt. A környezetünkben bolondnak néztek bennünket. A tévéből tájékozódva akkor még azt hihették, hogy az ott maga a fertő, mindent elborít a szenny. Időnként meglátogattuk a fiút, de semmi ilyesmit nem tapasztaltunk” – osztja meg személyes élményeit Vekerdy Tamás.

Mára azért szigorodtak a szabályok. Legalábbis a Sziget szervezőiroda összes fesztiváljára érvényes házirend értelmében 14 éven aluliak csak kísérővel tartózkodhatnak a rendezvényeken.

Vető Viktória sajtófőnök elmondása szerint az utóbbi években a fesztiválok valóban divattá váltak, de a fiatalokra inkább csak 16 éves kortól jellemző, hogy szülők nélkül vesznek részt ilyen eseményeken. A Szigetet például a 16–18 éves korosztály főként napijegygyel látogatja.

Bár a mélyszegénységben élők számára mindez csak vágyálom, a sajtófőnök állítja: az sem igaz, hogy a tehetősek kiváltságáról lenne szó. A középosztálybeli, jómódú családok gyerekei mellett sokan vannak olyanok, akik egész évben spórolnak egy-egy fesztiválra (elsősorban a Szigetre), vagy nyári munkából teremtik elő a szükséges pénzt. Ugyanakkor a fesztiválozás távolról sem csak a „tinik” szórakozása: a változatos programkínálatnak köszönhetően egyre többen jönnek az idősebb generációk tagjai közül is.

A törvényeknek megfelelően tilos kábítószert fogyasztani, és 18 éven aluliakat elvileg nem szabad alkohollal kiszolgálni. „A hatályos törvények betartása mindenki számára kötelező, de az alkohollal kapcsolatos tilalomra külön is kitérünk, amikor szerződést kötünk a kereskedőkkel. Mi is érzékeljük, hogy egyre nehezebb megállapítani, ki hány éves. Ezért saját brigádunk is van, amelyik teszteli és ellenőrzi a vendéglátósokat” – mondja Vető Viktória.

A lopások elleni védelmet szolgálja egy új intézkedés: a szigetes fesztiválokon az idén már készpénzzel nem, csak egy speciális kártyával lehet fizetni.

Közönség a Pannónia Fesztiválon
Várpalota, 2011. június 9. Közönség a Pannónia Fesztiválon, Várpalotán. MTI Fotó: Marjai János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.