Színre lép az 1Milla egyesület

Tiltakozik a nyugdíjrendszer egyoldalú átalakítása ellen és csatlakozik a jövő heti szakszervezeti tüntetésekhez az Egymillióan a demokráciáért egyesület. A Facebook közösségi hálózaton alakult 1Milla sajtószabadság-csoportból „kinőtt” szerveződés ezzel hivatalosan is színre lépett.

Közlésük szerint azért döntöttek így, mert meggyőződésük, hogy a sajtószabadság mellett a jogállam, a jogbiztonság és a demokrácia szélesebben értelmezett értékei mellett is ki kell állni. A Civil Kontroll – Egymillióan a demokráciáért közhasznú egyesület célja „a szabadság bibói értelemben vett kis köreinek kialakítása (...) Újra akarjuk indítani Magyarországot, meg akarjuk teremteni a Magyarország 2.0-t.”

– Nem nevezném ellen polgári köröknek, azok legfeljebb mintának jók. Ráadásul felülről szerveződtek, mi pedig alulról – mondta érdeklődésünkre Székely Sándor, az egyesület társelnöke, aki Vámos Annával, az 1Milla csoport másik szervezőjével párban vezeti az egyesületet.

A március 15-i médiatörvény-ellenes tüntetés
A március 15-i médiatörvény-ellenes tüntetés

A két társelnök beszámolója szerint az egyesületükben vannak diákok és nyugdíjasok, újságírók és cégtulajdonosok, volt szakszervezeti vezetők is, a 28 alapítóból 18-an az 1Milla szervezői. A mozgalomban hosszas vitákat folytattak arról, hogy más civil szervezeteknek adjanake nagyobb teret, felületet, vagy a saját véleményüket artikulálják.” Mi ez utóbbit választottuk, de a fő csapásirány nem változik”. A kezdetben „egy üggyel bíró” sajtószabadság-csoport tavaly decemberi megalakulása után hamar elkezdte szélesíteni a palettát az alkotmányozás elleni fellépéssel, kisebbségi jogokkal. „Hirtelen sokfelé nyitottunk, így a kommunikáció is meglehetősen kaotikus volt”, az egyesület megalakítása reményeik szerint lehetőséget ad a központi, erős üzenetek megfogalmazására. Sok támogatójuk kérdezte ráadásul, hogy milyen ügyekben szólaljanak meg, mit segíthetnek, milyen tüntetéseken vegyenek részt, egyáltalán: kik képviselik a Milla-csoportot – mindezt segíthet tisztázni a szervezeti keretek kialakítása.

Az egyesület tüntetéseket is fog szervezni, de nem csak a tiltakozás a céljuk. Nagyobb hangsúlyt fektetnének a „kerekasztalozásra”, a helyi ügyek képviseletére, megvitatására helyeznék a hangsúlyt, más civil szervezetekkel, szakszervezetekkel próbálnának kialakítani „párbeszéd köröket” – „szigorúan a nemzeti konzultáció előírásai alapján”. Azokat szeretnék elsősorban megszólítani, akiket senki sem szólít meg; akiket átvágtak a politikusok, akik csalódtak, hogy minden ugyanúgy megy tovább. „Az emberek elfordultak a politikától, ez viszont életveszélyes, így ugyanis a politika bármit megtehet” – összegezte az egyesület törekvéseit Székely Sándor és Vámos Anna. Majd siettek hozzátenni, hogy nem gondolkodnak párt létrehozásában: civil mozgalomként kívánnak a hatalom egészséges kontrolljává válni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.