Elfogyott a pénz, nincs műtét

Pénzhiány miatt leállították a tervezhető műtéteket a Péterfy Sándor utcai kórházban. Szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok a kórház traumatológiai tömbjében (az egykori Országos Baleseti Intézetben), de a kórház más osztályain is – értesült a Népszabadság.

A szigorú takarékossági intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik a daganatos betegek ellátására, őket még megoperálhatják az orvosok. Körülbelül 150-160 beteg kezelése viszont biztosan hónapokkal halasztódik.

Az elküldött betegek leghamarabb szeptemberben számíthatnak új időpontra
Az elküldött betegek leghamarabb szeptemberben számíthatnak új időpontra FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

Kállai István kedden kapott volna csípőprotézist, ezért pénteken a műtéthez szükséges rutinvizsgálatokra érkezett a kórházba. A hatvanhét éves férfit már az is meglepetésként érte, hogy bár a megbeszélt időpontra jött, mégis arra kérték, hogy türelemmel várakozzon, mert fontos értekezlet van. A férfi, mint mondta, másfél órát ült a folyosón, míg megérkezett az orvos, aki csak annyit mondott neki: egyelőre nem tudja megoperálni – se őt, se mást.

A kórházban ugyanis leállították a tervezhető beavatkozásokat, legkorábban szeptemberben számíthat új időpontra. Kállai Istvánnak azonban, ahogy mondta, iszonyú fájdalmai vannak, egyre nehezebben tud mozogni, és már eddig is várt fél évet erre a beavatkozásra. Az sem vigasztalja, hogy másokat is hazaküldtek.

Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház megbízott főigazgatója megerősítette: valóban, a kórházhoz kinevezett önkormányzati biztossal egyetértésben leállították a tervezhető beavatkozásokat szeptemberig. Az intézmény adóssága ugyan némileg mérséklődött, de nem vállalhatnak további fedezetlen számlákat. Körülbelül annyi pénzük van, amiből a sürgősségi, illetve a daganatos betegek műtétjeire futja őszig. Sásdi Antal elmondta azt is, hogy tavaly ősszel a kórházi konszolidációra szánt kormányzati pénzből mintegy 54 millió forintot kaptak a nagy értékű protézisműtétek várólistájának 25–28 százalékos mérséklésére. Ezt a feladatot elvégezték, az évi szokásos 363 beavatkozás helyett mostanáig 468 operációt végeztek. A pénz elfogyott.

A főigazgató tudomása szerint a hónap végéig körülbelül hatvan protézisműtétre kerülne sor, de mindössze húszra van még pénz. Tehát azok, akiknek a közeli napokra tervezték a beavatkozást, a keret erejéig még elvégzik. A sorra kerülőket szerdáig értesíti a kórház, hogy mikor jelentkezzenek az osztályon. (Azt nem lehet tudni, hogy Kállai Istvánnak megcsinálják-e a műtétet, beleesik-e abba a húszba, amire még van pénz.)

A Péterfy adóssága most mintegy 1,7 milliárd forint, melyből a lejárt számla összege 1,1 milliárd. Az intézmény eladósodása akkor kezdődött, amikor a Péterfy és az Országos Baleseti Intézet fúziója megtörtént. Az intézmény addigi betegellátási kvótáját negyedével csökkentették, miközben a betegforgalma jelentősen megugrott. Az intézmény 2008-ra az addigi megtakarításait is felélte, és azóta hónapról hónapra mintegy 100 millió a vesztesége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.