Az összeomlás szélén az LMP Hajdú-Biharban

Szétszakadt a Lehet Más a Politika (LMP) Hajdú-Bihar megyei és debreceni szervezete, miután a párt eddig meghatározó befolyással bíró helyi tagjai sorra kiléptek a pártból. Információink szerint az ötfős megyei választmányt ketten hagyták el, a tizenhat emberből álló debreceni szervezetből pedig hatan léptek ki.

Úgy értesültünk: a megosztottság hátterében többek között az áll, hogy a debreceni LMP-sek egy része csalódott a párt megyei koordinátorában, Nagy Tamásban. Nem voltak elégedettek Nagy Tamás pártszervezési munkájával, valamint a parlamenti és önkormányzati választási kampányokban nyújtott teljesítményével. Az elégedetlen párttagok az országos pártvezetésnek is szóvá tették a problémáikat, ezért az elmúlt hónapokban Schiffer András parlamenti frakcióvezető Debrecenben járt, hogy elsimítsa a személyi konfliktusokat, de tárgyalásai nem vezettek eredményre.

Megtudtuk: a kilépett tagok eddig azért nem fordultak a nyilvánossághoz, mert nem akarták, hogy a belső konfliktusok hatással legyenek a június 5-én lebonyolított debreceni időközi önkormányzati választás, valamint az ugyancsak akkor lezajlott időközi püspökladányi parlamentiképviselő-választás eredményére. Ám az LMP mindkét megmérettetésen csúnyán leszerepelt: Debrecenben hat induló közül az LMP jelöltje kapta a legkevesebb voksot – összesen 31 szavazatot –, a püspökladányi körzetben pedig a párt színeiben induló politikusra mindössze 410-en szavaztak. Információink szerint az LMP volt tagjai a párt megosztottságával indokolják a választási vereséget, amiért többek között Nagy Tamást teszik felelőssé.

Nagy Tamás, az LMP Hajdú-Bihar megyei koordinátora – azaz megyei vezetője – érdeklődésünkre azt mondta: nagyon sajnálja, hogy nem sikerült feloldani bizonyos konfliktusokat, és fájlalja, hogy emiatt többen távoztak. Hozzátette: néhány emberrel sokszor erőn felül próbált összhangot teremteni, hiába. Közbevetésünkre, miszerint egyes vélekedések szerint a megyei szervezet megosztottsága vezetett a napokban elszenvedett választási kudarchoz, Nagy Tamás azt válaszolta: a debreceni eredmény annak a következménye, hogy egy fiatal és még nem kellően beágyazódott párt számára a választáson egyszerűen túl sok versenytárs volt. Jelöltjük püspökladányi szereplésével kapcsolatban azt mondta: erős kampányt folytattak, számos helyi LMP-szimpatizánssal kerültek kapcsolatba, de jelenleg a pártépítés korai fázisában vannak, ezért egy új párt részéről azt is előrelépésnek tartja, hogy sikerült elegendő ajánlószelvényt gyűjteniük a jelöltállításhoz. A koordinátor közölte: minden pártban vannak belső konfliktusok, de ezek nem lehetnek állandó feszültség forrásai, mert akkor nem lehet előrelépni. Hozzátette: az ötfős megyei választmányból kilépett két tag helyébe még nem választottak újakat.

Lapunk értesülései szerint elképzelhető, hogy az LMP országos vezetése föloszlatja a Hajdú-Bihar megyei és debreceni szervezetet annak érdekében, hogy a pártot újra lehessen szervezni a térségben.

Választási plakát
Választási plakát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.