Sztrájkot hirdettek

Kétórás figyelmeztető sztrájk lesz június 29-én és július 7-én, ha a kormány nem tárgyal érdemben a vasutasok követeléseiről – hangzott el a Mozdonyvezetők Szakszervezetének a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése elleni tüntetésén a Kossuth téren. A sztrájkhoz csatlakoznak a BKV és a Volán járművezetői is.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete által kezdeményezett és „gumikerekes barátaik”, a buszvezetők (BKV, Volán) szakszervezetei által is felkarolt demonstráció a Nyugati téren kezdődött, ahonnan a tüntetők – körülbelül ezren – a Kossuth térre vonultak sípokkal, dobokkal és kereplőkkel, tárgyalásokat követelve az Orbán-kormánytól. A MÁV-kékbe öltözött vasutasok és a sárga láthatósági mellényt viselő „gumikerekesek” nemzeti, illetve szakszervezeti lobogók alatt vonultak, transzparenseiken szociális párbeszédet követeltek. Az egyik táblán az a kérdés szerepelt, hogy „Hatvanöt évesmozdonyvezetővel szeretnél utazni?”, a másikon az, hogy „Dolgozni mindhalálig?”.

A szónoklatok szerint egy hatvan év körüli mozdonyvezetőnek szinte alig van esélye a szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek megfelelni, a kormányzati intézkedések súlyosan fenyegetik a közösségi közlekedésben dolgozók egzisztenciáját.

– A kormány támadást indított a mozdonyvezetők jövője ellen –mondta Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének vezetője. A kormányzati intézkedéseket ahhoz hasonlította, mint ha egy focimecscsen valaki azt mondaná, hogy megváltoztatja a szabályokat, és az eddig berúgott gólokat is elveszi. A szakszervezeti vezető azt ígérte a tüntetőknek, „megvédjük közösen a hivatásunkat”, majd a Fidesz választási szlogenjét idézte: „Kedves barátaim, itt az idő!”. Végül bejelentette, hogy június 29-én és július 7-én reggel 9 és 11 óra között az összes mozdonyvezető sztrájkolni fog, ha nem tárgyal velük érdemben a kormány.

Az érdek-képviseleti vezetők a tüntetés végén petíciót adtak át a parlamenti frakcióknak. A pártok hozzáállását jól jellemzi, hogy a Fidesz a sajtófőnökére, Krakkó Ákosra bízta a feladatot, az MSZP egy parlamenti képviselőt, Józsa Istvánt küldte ki, az LMP volt az egyetlen párt, amelynek a frakcióvezetője – Schiffer András –személyesen vette át a petíciót, és üdvözölte a tüntetőket.

A tüntetést megelőzte egy levélváltás a miniszterelnökkel, amelyből kiderült, hogy a szociális konzultáció lezárulásáig a kormány nem tervez döntéseket hozni a korkedvezményes nyugdíjról. Kedden Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő egyeztetést ígért, megismételve, hogy a mozdonyvezetők által felvetett kérdések „nagyon fontosak”, ezért is szerepelnek a szociális konzultá cióban.

Az egyik transzparensen az szerepelt: „Hatvanöt éves mozdonyvezetővel szeretnél utazni?”
Az egyik transzparensen az szerepelt: „Hatvanöt éves mozdonyvezetővel szeretnél utazni?” FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.