Csupa meglepetés és izgalom Orbánnal az élet

Múlt héten Kötcsén Orbán Viktor a bizalmasok és a készülő pásztortarhonya előtt állítólag meglepetéseket és izgalmas nyarat ígért, amit már csak azért sincs okunk kétségbe vonni, mert az előző nyár is tele volt izgalommal, meglepetésekkel.

Néhány nap telt el a kiszivárgott beszéd óta, de már elégedett vagyok a meglepetések számával, bár arról nincsenek konkrét információim, hogy volt-e közülük olyan, amely a miniszterelnököt is váratlanul érte.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy a Széll Kálmán Terv teljesítéséhez további elvonások válnak szükségessé, s bár az aktuális GDP-adat nem rossz, több hazai és nemzetközi mutató aggodalomra ad okot. Ezzel összefüggésben érnek bizonyos meglepetések.

Ezek túlmutatnak a korengedményes nyugdíj vagy a rokkantosítás feltételeinek szigorításán, holott azt még ma sem tudjuk pontosan, hogy mekkora körre, hogyan, milyen mértékben vonatkoznak, de a kríziseken átívelő életpályamodellek és a részletesen kidolgozott közmunkaprogramok leszerelik a kákán csomót keresőket, akik a nemzeti együttműködést interaktívabb módon képzelték el, mint postával és vonalkóddal.

Izgalmasnak ígérkezik a még lábon álló kontrollcsoportok integrálása is Magyarország újjászervezésébe. A testületek megszüntetését, vezetőcserékkel történő megszelídítését a grémiumok fölhígítása váltja föl, a bürokrácián való takarékoskodást félretéve bővült a Nemzeti Bank monetáris tanácsa, 15 főssé nő az Alkotmánybíróság olyan független jelöltekkel, mint például az önálló képviselői indítványok széles szakmai spektrumával büszkélkedő Balsai István.

Meglepő az is, hogy az égvilágon minden érdeknek egyszerre lesz hordozója az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe lépő megafórum a sok-sok civil szervezettel, egyházakkal. Emlékeztetnek a közmédiumok megszűnt társadalmi kuratóriumaira, melyeknek professzionális és karakteres döntései nem könnyen feledhetők.

Meglepetésekkel teli hetek várnak a bíróságokra, az orvosokra és a betegekre is: az irányított bíró- és betegellátás bizonyára számos váratlan helyzetet produkál majd. És ne feledjük: vannak előre nem kalkulálható meglepetések is, és válaszok rájuk mozdonyfüttyel, bohócorral és egyéb kellékekkel, amelyek szintúgy színesebbé teszik majd a nyarat.

A szellem frontvonalain sem köszönt ránk uborkaszezon. A nemzeti erőforrások hol itt, hol ott törnek felszínre, a miniszter véd, támad, dacol az elemekkel, amikor pedig lemondást várnak tőle, könnyebben énekelhető Himnuszt és Szózatot küld az iskoláknak, amit Hoffmann és Pokorni akár együtt is dúdolhat.

Persze a jelentősebb, gazdaságot érintő meglepetések hátravannak, de lehet, hogy addigra már fogyatkozik a kíváncsiság. Egyelőre az látszik, hogy az Oktogonnál a Burger Kingnek mégsem kell játszóteret vagy sportpályát építenie.

Az új törvényjavaslat szerint megússza a hamburger, inkább a só- és cukortartalomtól függhet az élelmiszerekre kivetett különadó, bár lehet, hogy ez még finomítva lesz: kivéve a CBA-ban árult chipsek, jégkrémek, levesporok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.