A társulat kiáll Koltay mellett

„Megrendült a bizalmunk Csomós Miklósban, ezért azonnali hatállyal menesztjük a kulturális gondolkodású emberek köréből és a gondolatainkból” –írta a József Attila Színház társulata a főpolgármester-helyettesről a Tarlós István főpolgármesternek szóló nyílt levelében, amelyet a csütörtöki sajtótájékoztatón olvasott fel Újréti László. A művészek és a munkatársak nem értik, miért váltották le szerdán azonnali hatállyal a megbízott igazgatót, Koltay Gábort csak azért, mert leszerződtette őket.

Bő egy éven belül harmadik igazgatójától búcsúzott a József Attila Színház. Húsz évig vezette a teátrumot Léner Péter. Lemondása után Méhes László nyerte a pályázatot, aki viszont az elődje által felhalmozott tetemes adóssággal szembesült. Rövid időn belül azonban menesztettékMéhes Lászlót, mert művészeti vezetői pozícióban újrafoglalkoztatta Lénert. A város nehéz helyzete miatt hónapokig az is elképzelhetőnek tűnt, hogy megszüntetik az angyalföldi színházat. Mikor Méhes László a társulat megmaradása érdekében lemondott posztjáról, Koltay Gábort mutatta be március 16-án a művészeknek és munkatársaknak Csomós Miklós. Megbízott ügyvezetőnek nevezték ki a rendezőt, a főpolgármesterhelyettes pedig akkor azt állította: a direktor teljes jogkörrel rendelkezik, szerződtetheti a társulatot.

A csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol nem lehetett kérdezni, az is elhangzott: április 2-án közös megegyezéssel felbontották Léner Péter kifogásolt szerződését, de rendezőként Koltay továbbra is számított rá. Az új vezető április 1-jei munkába állása óta igyekezett behozni a lemaradást, és hoszszú távú változásban gondolkodott, noha tudta: a nemrég kiírt igazgatói pályázatnak más eredménye is lehet, mint az ő kinevezése. Bérletet hirdetett, igyekezett spórolni. Mind a művészek, mind a műszak lemondott jó pár juttatásról. A szerződéseket is megkötötte, mivel – mint mondja –ellenkező ukázt nem adott neki a fenntartó főváros. Koltay állítja: ha ilyen utasítást kapott volna, lemond.

Szerdán derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy Tarlós azonnali hatállyal felmondott neki. Azóta azt latolgatja, mi állhat a döntés mögött. Arra jutott, hogy valakik egy üres, befogadó színházról álmodoznak. Mint mondta, vannak érdeklődők és vannak hírek. „Van-e köztük olyan – Horgas Péter, Nyerges Ferenc, Nemcsák Károly és felesége, Darvasi Ilona –, aki üres színházat szeretne látni?” – kérdezte.

Az MTI-nek Csomós azzal indokolta Koltay leváltását: megbízott ügyvezetőként a fő feladata a válságmenedzselés volt. A direktor, átlépve hatáskörén, a régi szerződések meghosszabbítása mellett új kontraktusokat is kötött, így vélhetően rontotta a színház pénzügyi helyzetét.

Koltay Gábor

1950-ben született Budapesten. Előbb a BME Építőmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát végezte el. A hetvenes években a KISZ-ben látott el kulturális feladatokat.

1979–1981 között a Magyar Televíziónál, majd a Mafilmnél volt rendező. Ő rendezte az Illés együttes jubileumi koncertjéről szóló filmet, majd az István, a király című rockoperát. 1986-tól 18 évig a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok (1990-től Szabad Tér Színház) igazgatója volt. A nevéhez fűződik temérdek zenés darab, történelmi játékfilm. Utóbbiak közül a legismertebb a Honfoglalás.

Állami ünnepségeket a hetvenes évek óta rendez. 2008-ban Győrben pályázott a színház-igazgatói posztra, de visszalépett.

-
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.