Nem díjaznák a pályázatukat?

„Minél kevésbé hasonlít egy pályamű a Klubrádióra, annál több pontot kap” – így összegezte a 95,3-as frekvenciára kiírandó pályázat tervezetét Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója.

A Klubrádió sajtótájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy az általuk megszerzett pályázattervezet alapján aligha nyerhetnének. A pályázaton ugyanis – a jelenlegivel ellentétben – nem a beszélgetős műsorokat díjazzák, hanem a zenét. A pályázat célja az, hogy a 95,3-as frekvencián minél több zenét, illetve helyi hírt adjanak, ezt tükrözi a pontozási rendszer is: több zenéért több pont jár, „ha nem beszélsz, jutalmaznak”. Az a pályázó kaphatja a legtöbb pontot, amelyik vállalja, hogy a nap 24 órájából több mint 14 órányi zenét sugároz, a fennmaradó kilenc órából pedig ötöt helyi hírekkel tölt ki.

A korábbi rádiós tapasztalatokat viszont alig pontozzák (3 ponttal a 72-ből). További 12 pontot „a műsorterv szubjektív megítélésért” osztják ki. Kifogásolják továbbá, hogy a frekvenciadíjat is megemelik: a jelenlegi két és félszerese (53 millió forint) az alsó licit – „egy olyan piacon, ahol sorra mennek tönkre a rádiók”. A Klubrádió vezetője szerint ezzel „már a pályázat kiírásakor megfosztanak félmillió embert a megszokott médiumától”. (A médiahatóság még május 26-án jelentette be az újabb pályázatot, Kiricsi Karola szóvivő közlése szerint „kevesebb kötöttség, több zene mottóval”. A 89,5 MHz-es, a 95,3 MHzes és a 103,9 MHz-es frekvencia körzeti, kereskedelmi célú, napi 24 órában működő rádiózásra hasznosítható, zenét sugárzó és helyi értékeket közvetítő rádiók hullámhosszaként. Nem pályázhatnak azok, akik vételkörzet-bővítésre vagy hálózatba kapcsolásra használnák fel a frekvenciát. „Előnyt élveznek a rádiós tapasztalattal már rendelkező pályázók, különösen azok, amelyek az adott frekvenciákon működnek.”) A kiírás egyelőre csak tervezet, a véglegest a június 16-i nyilvános közmeghallgatáson írják ki, a pályázatokat várhatóan ősszel bírálják el.

A Klubrádió helyzete tehát továbbra is bizonytalan – másfél éve várják ugyanis ezt a pályázati kiírást. Közben egy másik üressé vált sávra pályáztak, a 92,9-est viszont hiába nyerték meg, az ORTT hiába hirdette ki: a médiahatóság tavaly decemberben érvénytelennek nyilvánította a pályázatot – a Klubrádió szerint jogszerűtlenül. Arató András szavai szerint ez volt az első lépés a működésük korlátozására. A Klubrádió bíróságon támadta meg ezt a döntést, közben viszont idén feb ruárban lejárt a jogosultságuk a 95,3-asra, azóta csak ideiglenes engedélyekkel működhetnek. Most írták alá a harmadik kéthavi hosszabbítást amédiahatósággal. Az előzményekhez tartozik, hogy a 92,9-es frekvenciáról a tavalyi parlamenti választások második fordulója előtt döntöttek; a szavazásban az akkori fideszes ORTT-tag SzalaiAnnamárianem vett részt, ahatározatot „törvénysértő eljárás keretében hozott botrányos döntésnek” minősítette. A szerződést az ORTT egyik tagja sem írta alá – az akkori szocialista delegált Lad vánszky György akkor azzal érvelt, hogy meg kell várni, amíg feláll az új médiahatóság. A Klubrádió viszont azzal érvelt, az ORTT ajánlatának elfogadásával a szerződés létrejött. Ladvánszkyt azóta Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap felügyelőbizottsági tagjának nevezte ki.

A Klubrádió megmentése érdekében Hadd szóljon címmel jótékonysági koncertet szerveznek június 29-re a Syma csarnokba.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója
Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.