Eszenyi Enikő rossz ötlete még be is jöhet

Rohamszerűen átkeresztelik a tereket: lett például a Roosevelt térből Széchenyi tér. Eszenyi Enikő ezen felbuzdulva úgy véli, hogy a Pesti Színházat ezentúl nevezzék Várkonyi Zoltán Színháznak. Van annyira találó az ötlete, mint a Ferihegyi repülőteret átnevezni Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek.

Felettébb sajnálatos, hogy az Andrássy út még mindig nem gróf Andrássy Gyula út, hogy egyszerűbb legyen az eligazodás. Még szerencsésebb volna az útvonal neve idősebb csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula útként.

Ha már névváltoztatásról szólunk: említsük meg, hogy a Pestit korábban Bartók Teremnek hívták. Előtte Bartók Gyermekszínháznak. Korábban szépen megtervezett mozi volt Corso néven. A XIX. században pedig Hét Választófejedelem nevezetű fogadója volt a Belvárosnak. Amikor még nem voltak színházai a városnak, koncertek és színielőadások is tartattak benne. Liszt Ferenc itt koncertezett, és zajos tüntetés lett a bécsi prímabalerina, Eisler Fanny fellépéséből. Mielőtt Pesti Színház lett volna, ez a Váci utca 9-es ház földszintjének előzménye.

Várkonyi polgári engedetlenséggel éjjel 11 órai kezdettel, a színházi előadások után különböző társulatoktól begyűjtött színészekkel nagy sikert aratott a Tizenkét dühös ember előadásával. Egyben elfoglalta a Szent István körúti színház számára kamaraszínházként. És ragaszkodva a hagyományokhoz, felvette a Pesti Színház nevet. Ugyanis a Víg kamaraszínháza 1935-től az államosításig a mai Centrál Színház helyén (korábban Vidám Színpad, az államosításkor rövid ideig Vidám Színház cégérrel) működött.

A Centrál meglehetősen rossz elnevezés. Igaz: Puskás Tamás Belvárosi Színháznak szerette volna elkeresztelni, de van valami városösszezavaró bizottság, azt nem engedte. Hasonló makacssággal ellenállt a fővárosi hivatal, hogy a Játékszín visszavehesse régi cégérét, és Teréz körúti Színháznak hívathassa magát.

Ugyancsak nem engedte a Petőfi Sándor utcai színháznak sem, hogy Bárdos Artúr márkás intézményének nevét vegye fel. Maradt Katona József, holott sem 1951-től a Nemzeti kamarájaként, sem a jelenlegi színház egyetlen sorát soha nem játszotta Katona Józsefnek. Nem is illik, nem is illett programjához a Bánk bán szerzőjének neve.

A Belvárosi nevet fölvehette azonban a Filmmúzeum, eredetileg Broadway, majd amikor ez imperialista képzeteket keltett egyesekben, lett Barlang mozi vagy kevésbé találóan Ady filmszínház. Csakis azért, hogy nagyobb legyen a nevek közti zűrzavar.

Eszenyi igazgatónő ötlete van annyira rossz, hogy meghallgatásra találjon. Sokkal értékesebb volna, ha Várkonyi tudását, szellemét, szellemességét, leleményességét és tanításait foglalná el az intézmény, semmint nevét viselje neonbetűkkel a Hét Választófejedelem fogadó aljában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.