Tovább pörög a pécsi adósságspirál

Megállíthatatlannak tűnik Pécs eladósodása, s az önkormányzat és cégeinek teljes hitelállománya ma már meghaladja a város egyéves bevételét.

A baranyai megyeszékhely adóssága 2004 után indult gyors növekedésnek. A folyamatban alapvető szerepe van annak, hogy Pécs rendkívül sok nagyberuházásba fogott bele. Ezek révén Pécs látványosan gazdagodott, ám a város túlköltekezte magát.

Ismert, hogy Pécset 2009 májusáig a szocialisták irányították, azóta viszont a Fidesznek van többsége a város közgyűlésében. A jelenlegi városvezetés több alkalommal kijelentette, hogy megállította Pécs eladósodását, bizonyos adatok azonban nem ezt erősítik. Amikor a Fidesz átvette a város irányítását, akkor az évente 40 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzat adóssága 31-32 milliárd volt. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerint ez nem nőtt. Tóth Bertalan, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője viszont 33-34 milliárdosnak tudja a város hitelállományát.

A növekményt főképp a svájci frank és a forint számunkra kedvezőtlen árfolyamváltozása okozza. Tóth hozzáteszi, hogy ma Pécs folyószámlahitele hatmilliárd forint, s 2009 elején erre a hitelre nem volt szüksége a városnak. A frakcióvezető ugyanakkor elismeri, hogy akkor a város könnyebb helyzetben volt, hisz 2008 júniusában eladott egy 6,3 milliárdos ingatlancsomagot.

Pécs adósságállományát tovább pumpálja, hogy nő az önkormányzat cégeinek a tartozása. A város vagyonkezelőjének, a Pécs Holdingnak immár hatmilliárd forint az adóssága, a város vízszolgáltató cégének, a Tettye Zrt.-nek pedig 1,3 milliárd a hitelkerete.

Pécs vezetői áprilisban azt tervezték, hogy a város felvesz egy újabb, 2,7 milliárd forintos hitelt. Páva Zsolt utóbb ezt a szándékot visszavonta. Tóth Bertalan állítja, hogy a polgármester azért kényszerült erre, mert a bankok – látva, hogy Pécs gazdálkodásában nem történnek pozitív változások – nem hajlandók már hitelt nyújtani a városnak. Ezt Páva cáfolta, ő azt nyilatkozta, hogy a város ígéretes tárgyalásokat kezdett a bankokkal, s ennek eredményeképp hamarosan előnyösebb hitelekkel váltják ki a már meglévőket.

Bárhogy is van, Pécs adóssága 1-2 éven belül akár 15-16 milliárddal növekedhet. Emlékezetes, hogy a megyeszékhely a Pécsi Vízművet és a Pécsi Közlekedési Zrt.-t (PK) visszavette a város kisebbségi partnerétől. A „kitett” partner kivásárlása és kártérítése a várost terheli, ennek összegéről bíróság dönt. Az általunk megkérdezett jogászok szerint Pécsnek a legjobb esetben is összesen hárommilliárd forintot kell majd fizetnie két volt üzlettársának (a partnerek ennek a duplájában reménykednek). A PK esetében további kiadás, hogy a cégnek le kell váltania elaggott buszparkját.

Páva Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a gyártók kedvező áron kínálják termékeiket, ám a polgármester nem cáfolta azt az információnkat, hogy a járművásárlás összértéke elérheti a 8-9 milliárdot. Sürgősen egymilliárd forintot kell elkülöníteni a pécsi állatkert korszerűsítésére, mivel a Mecsek oldalában lévő létesítmény veszélyezteti a város vízbázisát. A zöldhatóság az év végéig adott haladékot a zoonak, s ha a város nem mutat együttműködő szándékot, az állatkertet bezárják.

Ha a fenti kötelezettségeire és terveire hitelt vesz fel Pécs, akkor a város adósságállománya az éves költségvetés másfélszeresére rúg majd.

Elöregedtek a pécsi buszok
Elöregedtek a pécsi buszok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.