Egyelőre nincs döntés az Operaház új főigazgatójáról

Nem zárult le az Operaház főigazgatói pályázata, és úgy tűnik, a főigazgatói pályázat eredménytelen lesz. A kormány keddi ülésén ugyanis nem döntöttek a dalszínház vezetőjéről, ezt a következő ülésre prolongálták. A pályázat elbírálási határideje viszont pénteken lejár.

Az Operaházzal kapcsolatos döntéseket a kormány jövő hétre tolta át. A kormányülésen ugyan az előzetes terveknek megfelelően meghallgatták Réthelyi Miklós miniszter jelentését a Magyar Állami Operaház helyzetéről, finanszírozásáról és vezetéséről. Hogy a jelentés egyes megállapítására Orbán Viktor miniszterelnök hogyan reagált, arról egyelőre nem szivárgott ki információ. Munkatársunkat a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság részéről úgy tájékoztatták: a KIM június 1-jén kiadott közleményéhez képest nem született új kormánydöntés az Operaház főigazgatójának személyéről. Ezt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sajtóosztálya is megerősítette. A múlt heti kormányülést botrány követte. Orbán Viktor ugyan utasította Réthelyi Miklóst, hogy az Operaház új főigazgatójának személyéről ne hozzon döntést az e heti kormányülésig, a miniszter mégis kinevezte Horváth Ádámot, ami miatt az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított. Információink szerint a miniszter azért nevezte ki mégis Horváth Ádámot, mert meggyőződése szerint a kinevezési jog őt illeti meg, nem pedig a miniszterelnököt. Horváth azonban két nap után felajánlotta lemondását, amit azzal indokolt, hogy ezzel a kialakult helyzet megoldását kívánja szolgálni. A tárca vezetője el is fogadta lemondását. Horváth miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt, annak ellenére, hogy korábban a KIM olyan értelemben nyilatkozott, hogy szeptember 2-ig tartó kinevezési idejét kitöltheti.

Forrásaink a hét elején azt mondták: Szőcs Gézának „rendkívül nagy a befolyása”, és várhatóan úgy alakítják a pályázati eljárást, hogy a kulturális államtitkár favoritja, Harangozó Gyula legyen a befutó Réthelyi kiszemeltjével, a főigazgatónak kinevezett, majd posztjáról lemondó Horváth Ádámmal ellentétben. Feltehetően újabb pályázatot kell kiírni majd a posztra. Május 11-ig várták ugyanis a dolgozatokat, és az előadó-művészeti törvény szerint a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell eredményt hirdetni, ami pénteken le is jár.

Mivel a téma a legközelebbi kormányülésen, azaz jövő kedden kerül újra napirendre, a határidőt jócskán túllépik, így vélhetően a pályázat eredménytelen lesz. Addig is: a mérnök-menedzser Mozsár István megbízott ügyvezető igazgató irányítja az Operaházat, megbízatása a pályázat eredményes lezárásáig, legfeljebb 2011. június 30-ig szól.

Korábban már megírtuk, hónapok óta igencsak rossz légkör uralkodik az Operaházban, egyesek szerint sosem volt ekkora félelem és bizonytalanság. (Az igazsághoz tartozik az is, hogy minden változást nehezen fogadnak a dalszínházban, az énekesek előszeretettel rohangálnak a kultúráért felelős minisztériumba, vagy megkeresik politikai kapcsolataikat, ha bármiféle problémájuk akad.) Az egész főigazgatói pályázati procedúra is meglehetős indulatokat váltott ki a társulatban, a szakmai javaslattevő bizottság minden tagját ugyanis öt évre titoktartásra kötelezték, így nem ismerhették meg, kik is jelentkeztek főigazgatónak és kit támogatott a bizottság.

Az Operaházban
Az Operaházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.