Kétszer annyi a rendőr mint a Kádár-korban, de mire mennek?

Közösségi rendőrség megteremtését tartja megoldásnak a közbiztonság problémáira az LMP, a rendvédelmi szervezet átalakítására vonatkozó koncepciójukat a napokban mutatják be – tudta meg a Népszabadság.

Lapunk információi szerint az LMP-s reformterv megállapítja: az elmúlt húsz évben a mindenkori vezetők azt a tévhitet követték, hogy kizárólag a rendőri állomány létszámának növelésével, feladatorientáltan felhasználandó források bevonásával lehet javítani a bűnözési statisztikákon.

„Ennek eredményeképpen ma kétszer annyi rendőr van az utcákon, mint az állampolgárok elnyomására épülő Kádár-rendszer idején, mégis települések százait bénítja meg a félelem és a bizonytalanság légköre, és soha nem látott mélységekben jár a polgárok rendőrségbe vetett hite, bizalma” – állapítják meg az LMP szakpolitikusai.

A Dorosz Dávid országgyűlési képviselő nevéhez fűződő koncepció azon alapszik, hogy a rendőrséget „visszaintegrálják a társadalomba”.Úgy vélik: a rendőrség feladata nem kizárólag a bűnözés visszaszorítása, hanem a helyben kialakult konfliktusok kezelésében való részvétel is, egy olyan szolgáltatás biztosítása, amely információcserét, együttműködést, valamint aktív segítséget nyújt a közösség számára. Ehhez egyszerre közösségi és centralizált rendőrséget vizionálnak. Az egész szervezetet alakítanák át, csökkentenék a bürokráciát, és az íróasztalok mögül sok rendőrt a kistelepülésekre, kisvárosokba küldenének.

A koncepcióban többek között az szerepel, hogy el kell törölni azt a törvényi szabályozást, amely kötelezővé teszi a jogszerűtlen, jogszabálysértő parancsok végrehajtását is. Szerintük inkább demilitarizálni kell a szervezetet, eltörölni a katonai hierarchiát, felszámolni a rendfokozatokat. „Ezzel is világosan jelezzük: a rendőrség nem militáris szervezet, hanem a civil közigazgatás, a polgári demokratikus állam része” – olvasható a lapunk birtokában lévő koncepcióban.

A helyi, „közösségi” rendőrségek pedig függetlenek lennének a központi rendőrségtől, erőforrásaikat nagyobb részben a helyi önkormányzatoktól, kistérségi társulásoktól nyernék, munkájukat az e célra kijelölt kistérségi biztonsági tanács felügyelné. Az önkormányzatok anyagi terheit ez a finanszírozás azonban nem nehezítené. A reformterv megerősítené a Független Rendészeti Panasztestületet, a rendőrségi szerveket új néven, Országos Rendőri Szolgálatként (ORSZ) egyesítené, az Orbán Viktor egykori testőre által vezetett, „indokolatlanul magas költségvetéssel és fölöslegesen létrehozott” Terrorelhárítási Központot (TEK) pedig felszámolná.

Szintén újítás, hogy a katonai bíróságok eljárási hatáskörét a honvédelem és a nemzetbiztonság területén szolgálatot teljesítőkre korlátozná, a rendőrség tagjainak peres ügyeiben ezt követően csak civil, polgári bíróságok járnának el. De az is szerepel az elképzelések között, hogy igazoltatás során ezentúl a rendőrnek írásos igazolást kellene kiállítania arról, hogy miért és milyen eredménnyel állította meg az adott személyt.

Az LMP többek között azzal érvel, hogy a közösségi/szolgáltató rendőrség modelljét a visegrádi országok közül egyedül Magyarországon nem vezették még be, de működik hasonló Kanadában, Angliában, Dániában, Finnországban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.