Maszatol a honvédelmi tárca

Némileg zavaros, hogy pontosan ki és mikor, illetve miért vizsgálta meg az első Orbán-kormány idején történt Gripen vadászgépbeszerzés-előkészítő folyamatában készült iratok titkosítási minősítését – legalábbis a szaktárca tájékoztatásai ellentmondásosak.

Lapunk kérdésére korábban a kormányzati oldalon először azt sem tudták eldönteni, hogy melyik minisztérium az illetékes az ügyben: a honvédelmi tárca előbb a Belügyminisztériumhoz irányított, onnan a közigazgatási tárcához került a kérdésünk, végül ismét kikötött a HM-nél. A szaktárca néhány hete küldött válaszában azt közölte, hogy a Gripenek megvásárlásáról szóló – az első Orbán-kormány által készített – előterjesztést 2021. december 31-ig minősítették államtitoknak, és azt állították: „az előterjesztés minősítésének felülvizsgálatára legutóbb 2010-ben került sor”; a minősítést pedig fenntartották.

-
FOTÓ: REVICZKY ZSOLT

Az előző szocialista vezetés azonban nem tudott arról, hogy kormányzásuk alatt felülvizsgálták volna az iratokat. Ezzel kapcsolatban Harangozó Tamás MSZP-s szakpolitikus kérdést intézett Hende Csaba honvédelmi miniszterhez. A fideszes tárcavezető azt válaszolta az ellenzéki képviselőnek, hogy a Gripen-beszerzésről állást foglaló Nemzetbiztonsági Kabinetülés 2001-es jegyzőkönyvét és a vásárlásról szóló kormányelőterjesztést is Kárász János, akkori HM helyettes államtitkár minősítette államtitkokká. Hende levelében azt állította: „a minősítések felülvizsgálatára egyik esetben sem került sor”.

Lapunk megkereste a HM illetékeseit is, hogy megtudjuk: miért ellentétes Hende Csaba és a sajtóosztály korábbi állítása. A szaktárca erre adott válaszában az szerepelt: bizonyos időközönként a minősített anyagok „áttekintésre kerülnek”, így történt ez szerintük a szocialista kormány idején is a hivatkozott dokumentumokkal. „Ugyanakkor, ahogyan az a dr. Harangozó Tamás képviselő úrnak megküldött válaszban is szerepel, a jegyzőkönyv minősítésének 2021. december 31-i érvényességi időtartamának felülvizsgálatára, tehát a minősítés szintjének és határidejének módosítására, nem került sor.”

Harangozó Tamás MSZP-s politikus ezzel kapcsolatban lapunknak úgy kommentált: „amit a HM az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal, hazudozással az utóbbi hetekben tett, az felér egy beismerő vallomással”. Harangozó szerint a hivatkozott iratok nyilvánosságra hozatala már nem jelentene megoldást, „az egyetlen elfogadható ha Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály, akik annak idején ebben a döntésben részt vettek, kiállnak és részletesen tájékoztatják a közvéleményt arról, hogy milyen érvek és tények miatt választották a Gripeneket.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.