Férfi módjára mondanak nemet?

A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) továbbra is elutasítja a kormányoldal ajánlatát – szögezte le kérdésünkre Pongó Béla, az érdekképviselet főtitkára. Hasonló álláspontot képviselnek a tűzoltók is. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke kijelentette: férfi módjára mondanak nemet a hivatásosok korkedvezményes nyugdíjrendszerének átalakítására.

Tegnap este a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete is bejelentette, hogy nem engednek a követeléseikből. Orbán Viktor kormányfő tegnap azt nyilatkozta, hogy emberséges módon, „de ezt a változást végig fogjuk csinálni, akkor is, hogyha egyébként nemcsak tüntetnek a házam előtt, hanem beköltöznek a hálószobámba”.

Az öregségi nyugdíjkorhatárnál fiatalabb egykori rendvédelmi dolgozók nyugdíjának mint szerzett jognak a megvonását teljesen elképzelhetetlennek tartják – hangsúlyozta Pongó. Erről Árok Kornélék is ugyanígy vélekednek, hiszen ha a nyugdíj helyébe keresetpótló támogatás lép, azt megadóztathatják, sőt bármikor csökkenthetik, vagy akár teljes egészében el is vehetik. Ezért kezdeményezték a Lázár–Balsai-féle alkotmánymódosítás korrekcióját, hogy garanciát kapjanak arra: ez nem fordulhat elő. A kérést a kormányoldal elutasította, miként azt is, hogy az életpályamodellel együtt tárgyaljanak minderről.

A korkedvezményes nyugdíj helyett az egyenruhások öt évvel korábban rendelkezési állományba kerülhetnének, 52. életévük betöltése után pedig könnyített szolgálatba kérhetik magukat. – Ez első pillantásra jó ajánlatnak tűnik – fogalmazott Pongó –, ám aki könnyített szolgálatba kerülne, annak a tényleges nyugdíjazásig egyetlen fillérrel sem emelkedne a fizetése. Félő, hogy ugyanez lenne a helyzet a rendelkezési állományba vett emberek esetében is. Miután a kormányfő kilátásba helyezte, hogy a nyugdíj megállapításakor éppen az utolsó tíz évet számítanák be legnagyobb súllyal, a szakszervezetek ezekkel a javaslatokkal sem tudnak egyetérteni.

A szolgálati nyugdíj megszüntetésével a rendvédelmi dolgozók nagyjából utolsó kedvezményét veszik el – hangsúlyozta az FRSZ főtitkára. Ennek hatása máris érzékelhető, hiszen csoportosan szerelnek le fiatal rendőrök, akik nettó kilencvenezer forintért ilyen kilátások mellett nem akarnak maradni. Mások még csak jelezték: amennyiben tényleg megszűnik a szolgálati nyugdíj, veszik a kalapjukat. A HTFSZ elnöke szerint hasonló a helyzet a tűzoltóságnál is, ahonnan ugyancsak sok pályakezdő, családalapítás előtt álló ember távozik.

A 42 ezres állományból ezernél alig több olyan rendőr van, aki a következő öt-tíz évben nyugdíjba vonulhatna, az FRSZ ezért sem érti, hogy miért olyan égető a nyugdíjrendszer átalakítása. Árok Kornél számítása szerint pedig a korkedvezményes nyugdíjakra kifizetett évi ötvenmilliárd mellett még ötvenmilliárdba kerülne, ha az 57 évnél fiatalabb nyugdíjasokat ismét szolgálatba állítanák, hiszen nekik fizetést kellene adni, járna a cafeteria, s az egyenruha sincs ingyen. A kilátásba helyezett változásoknak így a költségvetésre gyakorolt kedvező hatása is kétségesnek tűnik.

Ezzel kapcsolatban Árok Kornél álláspontja az, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása az egész magyar társadalomra hatással lenne. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szombaton tagadta ugyan, hogy bárki a nyugdíjak megadóztatását tervezné, a HTFSZ főtitkára emlékeztetett az Orbánnal folytatott múlt csütörtöki egyeztetésen elhangzottakra. A kormányfő akkor azt mondta: a korkedvezményekre vonatkozóan a rendvédelem terén kialakítandó új rendszer minden más szakma esetében irányadó lesz. Ebből szerinte elég egyértelműen következik, hogy az 57 évnél fiatalabbak nyugdíj helyett valamilyen más, adóköteles járandóságot kapnak majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.