„Politikai kockázatok”

„Az nem elég, hogy igazunk van, megértőnek is kell lenni.” A munkatársunkhoz eljutott hírek szerint erre szólított fel Orbán Viktor tegnap Kötcsén, a polgári pikniken arra utalva: a kormány által tervezett gazdasági és szociális változásoknak lesznek vesztesei. A miniszterelnök kulcskérdésnek nevezte a kormány iránti bizalom és támogatottság megőrzését nemcsak a középosztályban, de a társadalom minden rétegében, a nyugdíjasok között is, „mert csak így tudjuk véghezvinni Magyarország újjászervezését”.

Kormányzásának első évét Orbán Viktor úgy értékelte: „a hajó jó irányba halad, de a fedélzeten még vannak problémák”. Ezért a bürokrácia által teremtett akadályokat okolta. A nemzeti kormányzás első éve című rendezvény a nyilvánosság előtt zárt volt, arra kizárólag a Fidesz-közeli sajtóorgánumok vezetői és jobboldali közéleti szereplők kaptak meghívást.

A bizalom és a támogatottság megőrzése nem lesz könnyű. Ezt mutatja a lapunk birtokába került május havi kormányzati előterjesztés, amelyet a Nemzeti ErőforrásMiniszté rium készített, és arra hívja fel a kormány figyelmét: a nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat nemmuszáj évről évre emelni. Kormányzati döntés még nincs, ami van, az pedig nem nyilvános, de a politikai elhatározás már megszületett: nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásban részesülnek majd a korhatár alatti nyugdíjra meghatározott ideig jogosultságot szerzők, erről az idén decemberben minden érintett tájékoztatást kap a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. A juttatás pedig csak a korhatár betöltésekor „áll át” az öregségi nyugdíjra. A nyugdíjakat most minden évben emelik, ennekmértékét a költségvetési törvényben rögzítik.

A jövőben ez várhatóan nem így lesz, a kormány a nyugdíjrendszer átalakításának részeként a korhatár előtt állókat már nem nyugdíjban, hanem jövedelempótló juttatásban részesítené. Ezt is csak akkor, ha nem folytatnak kereső tevékenységet, vagyis nem állnak munkában, és nem kapnak fizetést. A jövedelempótló juttatás öszszegét nem emelnék rendszeresen –mert az nem nyugdíj. A kormánynak szánt előterjesztés fi gyelmeztet egy ilyen döntés alkotmányossági, sőt politikai kockázatára, főként a közlekedésiek részéről számítanak munkabeszüntetésekre. (A sonline.hu tegnapi híre: sztrájkra készül a mozdonyvezetők szakszervezete, amit egy június 9-i demonstráción jelentenek be.) A költségvetés viszont kétségtelenül jelentős összegeket nyerne.

Ami a politikai kockázatokat illeti, nyugtalanságban telt a hétvége. „Elegünk van Hoffmann meséiből!, Lázár, kelj fel, és menj!” – ilyen transzparensekkel tüntetett tegnap a pedagógusnapon,Budapesten, aNemzetiErőforrásMinisztérium előtt több ezer, egyes források szerint több mint tízezer pedagógus. A demonstrá ción öt közoktatási szakszervezet tagjai vettek részt. Az oktatási államtitkárság munkatársának átadott, a kormánynak címzett petíciójukban a tízszázalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámokról, a bérezésükről és juttatásaikról pedig ne nélkülük határozzanak. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, a felsőoktatási hallgatók számát.

Pedagógusnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt
Pedagógusnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.