Kár a gőzért?

Ritka randevú Budapesten: négy tekintélyes nemzetközi „őrkutya” szervezet raportőrei közösen álltak ki a sajtószabadság mellett, és együtt ítélték el az internetcenzúrázási törekvéseket szerdán nyilvánosságra hozott nyilatkozatukban.

Az ENSZ különleges jelentéstevője, az EBESZ sajtószabadság-képviselője, az Amerikai Államok Szervezete (OAS) és az Afrikai Emberi Jogi Bizottság (ACHPR) képviselői szokásos éves nyilatkozatukban szólaltak fel a világhálón megjelenő vélemények indokolatlan korlátozása ellen, figyelmeztetve a szervezeteik tagjait –vagyis az egész világot – a nemzetközi jog betartására. A közös nyilatkozatot aláíró raportőrök (akik közül Catalina Botero Marino, az OAS jelentéstevője a találkozón nem tudott részt venni) az internetszabadságról szóló szakmai konferenciára érkeztek Budapestre, a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) meghívására. Ettől függetlenül Frank La Rue, az ENSZ jelentéstevője ma kifejezetten a médiatörvény ügyében találkozik a parlament emberi jogi bizottságának tagjaival (ezt La Rue a sajtótájékoztatón jelentette be, ugyanakkor a kormány ennek nem csap nagy hírverést, mert a parlament bizottsági meghívói közt ez a téma nem szerepel). Dunja Mijatovics (EBESZ) pedig a médiacsomag tavaly nyári kidolgozása óta harmadszor látogatott Magyarországra.

A raportőrök nyilatkozatukban megemlítik, hogy miközben a világon drámai mértékben nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma, egyes kormányok mégis a nemzetközi jog megsértésével próbálják korlátozni, blokkolni, szűrni a tartalmat és a hozzáférést egyaránt. A raportőrök arra figyelmeztetnek, hogy sem a nemzetbiztonság, sem a terrorellenes küzdelem, sem a gyermekek védelme (ez a magyar EU-elnökség egyik prioritása – a szerk.) nem lehet ürügy a vélemények elhallgattatására.

Frank La Rue megismételte, amit legutóbbi budapesti látogatásán is a kormány értésére adott: az interneten is a nyilvánosságnak kell lennie a főszabálynak, a korlátozás pedig csak kivételt jelenthet. Kitért a magyar médiaszabályozásra is, amellyel – idézzük – „létrejött egy nem teljesen független” médiahatóság, ami komoly visszaesés.

– A XXI. század legnagyobb vívmányát számos kormány a legnagyobb veszélyként kezeli – így Dunja Mijatovics. Az EBESZ szólásszabadság-képviselője ugyanakkor a cenzúrázóknak azt üzente, hogy bármilyen erőfeszítéseket tesznek is, eleve vesztes harcban állnak. Dunja Mijatovics egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy továbbra is figyelik a magyar médiahelyzet alakulását – így tudják, hogy a törvényt a gyakorlatban még nem alkalmazták teljes körűen, hiszen a nyomtatott sajtót például csak az év második felétől bírságolhatják.

A Népszabadság azt kérdezte a raportőröktől, mi a véleményük arról, hogy bár már többször jártak Magyarországon a médiatörvény miatt, de kritikáiknak mégsem lett kézzelfogható eredményük, Frank La Rue azt válaszolta: a jelentéstevők ajánlásainak csak akkor van hatásuk, ha az adott ország társadalma közösen lép fel. Nem a raportőrök változtatják meg a kormányzati politikákat, az adott ország állampolgárai kényszeríthetik ki a változást.

Kész a lista

A Magyar Televízióból 285, a Magyar Rádióból 162, a Duna Televízióból 124, a Magyar Távirati Irodától pedig 28 dolgozót bocsát el június utolsó hetében a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap. A közmédiumok üzemi tanácsa és a szakszervezetek tegnap egyeztettek a tulajdonos képviselőivel az összesen hatszáz fős leépítés részleteiről. Információink szerint az idén ez még csak az első köre az elbocsátásoknak, mert ősszel további négyszáz fő leépítését tervezik. A most elbocsátásra váró hatszáz ember közül kétszáztól korkedvezményes nyugdíjazással vesznek búcsút, nagyjából hasonló azoknak a száma, akik az alap vezetése szerint jó ideje nem végeztek érdemi munkát, a fennmaradó kétszáz embert pedig a párhuzamosságok miatt rúgják ki. A hatszáz ember nyolcvan százaléka műsorkészítő és műszaki szakember, a többiek adminisztratív feladatokat látnak el. Az érintetteknek június utolsó hetében mondják meg, hogy a továbbiakban nem számítanak rájuk. Közben hozzálátnak a mikrofon-, illetve képernyőengedélyek felülvizsgálatához is, az összes engedélyt bevonják, és egy új bizottság szűri meg azokat, akik a jövőben megszólalhatnak, képernyőre kerülhetnek a közmédiában. Akik nem, azokat várhatóan a második körben, ősszel bocsátják el. (Bednárik Imre)

A raportőrök közös nyilatkozatot tettek közzé
A raportőrök közös nyilatkozatot tettek közzé FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.