Hatalomátvétel a Festetics-kastélyban

„Még a nagy túlélőt is elsodorta a fülkeforradalom.” Így kommentálta tegnap kérdésünkre a keszthelyi közélet egy jó ismerője azt, hogy kedden – miként arról már beszámoltunk – azonnali hatállyal elbocsátotta a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. igazgatóját, Czoma Lászlót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Aligha túlzott: zalai jobboldali lobbi nyomán menesztették rapid módon a Festetics-kastélyt 27 éve irányító igazgatót.

A tavaly még a Balaton díszpolgárának választott Czoma László 1984 óta vezette a múzeumot. Irányítása alatt közel húszmilliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, restaurálták a kastélyt, a park területét hétről száz hektárra bővítették, felépítettek egy új múzeumot, létrehozták az Európában egyedülálló hintó- és vadászati gyűjteményt, az intézmény pedig az ország második leglátogatottabb múzeumává vált. Mindezek ellenére egyik napról a másikra, indoklás nélkül mentették fel – másfél éve, pályázaton öt évre elnyert – megbízatása alól. Menesztése után pedig azonnal kinevezték utódját: június másodikától egy évig Pálinkás Róbert, Keszthely fideszes alpolgármestere, a kastélymúzeum felügyelőbizottságának egyik tagja irányítja az intézményt.

Az agrármérnök végzettségű új igazgató kérdésünkre közölte: bár kulturális ügyekkel eddig nem foglalkozott, őt válságmenedzseléssel bízták meg, és alpolgármesterként már szert tett vezetői gyakorlatra. Hozzátette: egy szakértői teamet hoz létre, amely szakmai kérdésekben segíti munkáját.

Bár a vagyonkezelő Czoma Lászlónak – és lapunknak sem – indokolta meg az igazgató menesztését, Pálinkás Róbert beszámolt a döntés okairól. Mint mondta, kastély látogatottsága az elmúlt években jelentősen csökkent, romlott anyagi helyzete, és márciusban már a fizetésképtelenség határára került. További gondokat okozott szerinte az, hogy számos beruházással késlekedett az igazgató.

Az új vezető kijelentéseit túlzónak tartja Czoma László. Mint mondta, a válság miatt csökkent látogatottságuk, de az országos átlagnál kisebb mértékben, és a kastély még mindig a második legnépszerűbb múzeum. A pénzügyi helyzetről úgy fogalmazott: télen mindig megcsappannak bevételeik, emiatt évről évre nehéz átvészelni az első hónapokat. Az idén ráadásul a felügyelőbizottság késve fogadta el a 2011-es pénzügyi tervet, így később és csak részben kapta meg a múzeum az esedékes állami támogatást. Ennek ellenére Czoma szerint nincsenek kifizetetlen számlák, a dolgozók megkapták bérüket, és kiemelkedő módon, a kastély megtermeli működési költségeinek nyolcvan százalékát. A fejlesztésekről szólva azt közölte: valóban sok megvalósításra váró terv készült, ezért folyamatosan pályáztak, de a szükséges önrész előteremtése nehézségeket okozott. Czoma László közölte: mindezek és az elmúlt 27 év munkájának eredménye alapján úgy véli, nem szakmai, hanem politikai okai voltak menesztésének.

Mint megtudtuk, Czoma László felmentésekor a vagyonkezelő a címzetes kastélyigazgatói címet és a kastély kulturális nagykövete posztját is felajánlotta a menesztett vezetőnek. Ezt azonban Czoma visszautasította, mert – miként fogalmazott – „ha keszthelyi kastélyigazgatóként elégedetlenek voltak a munkámmal, akkor más feladatot se bízzanak rám.”

Bár a kastély helyzete is szerepet játszhatott a vezetőváltásban, információnk szerint más oka is volt Czoma menesztésének. A jobboldali keszthelyi városvezetést évek óta zavarta, hogy a kastély irányításába nincs beleszólásuk, az intézmény teljességgel Czoma fennhatósága alá tartozott, emiatt pedig gyakoriak voltak a konfliktusok. A helyzetet jellemzi egy vita: a múzeum olyan belvárosi területet szerzett meg a kastélypark bővítéséhez, amire az önkormányzat is szemet vetett. Mindezek miatt a városvezetés egyre jobban szerette volna, ha egy, az önkormányzathoz lojálisabb, kevésbé „önjáró” vezető áll a kastély élén. A váltáshoz pedig jó alkalmat teremtettek a kastély tavaszi pénzügyi nehézségei.

Pálinkás Róbertminderre úgy reagált: már évekkel ezelőtt, a még baloldali vezetésű önkormányzat is sorozatos konfliktusokba keveredett a kastély igazgatójával. Emiatt alakult ki az a tarthatatlan helyzet, hogy a város és a kastély együttműködés helyett folyamatosan vitában áll egymással – tette hozzá az új igazgató.

A történtek megszólalásra késztették Festetics Györgyöt, a hercegi család leszármazottját, aki lapunknak úgy fogalmazott: „Meglepett a döntés, hiszen Czoma László negyed évszázada példaértékű gondozója a Festetics-örökségnek, és rendkívül bántó, hogy áldozatos munkája ellenére egyik napról a másikra megváltak tőle. Most csak abban reménykedhetek, hogy az új igazgató hozzá méltó módon folytatja a munkát.”

Czoma László
Czoma László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.