Kudarcot vallott a rendszer?

Kudarc volt az elmúlt húsz év? Következtek-e a rendszerváltás óta eltelt két évtized hibáiból az elmúlt egy év történései? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Politikatörténeti Alapítvány és a Napvilág Kiadó 20 év után című könyvsorozatának lezárásaként rendezett konferencián.

A rendszerváltás és a rendszerváltó elit összeomlott – mondta előadásában Tamás Pál. Az MTA Szociológiai Intézetének kutatásvezetője szerint mint minden peremországban, hazánkban is kettős társadalom, kettős gazdaság alakult ki, amelynek csak az egyik szelete vesz részt a világgazdasági folyamatokban, ám a rendszerből „kizuhant” 4-5 millió ember, akik megszólítatlanul maradtak, és természetes volt, hogy arra kezdtek figyelni, aki hozzájuk szólt: a jobboldalra. A rendszer legitimitása kérdőjeleződött meg az elmúlt húsz évben Ripp Zoltán történész szerint is. Ennek a politika aktív részese volt: a politikai harcok és ideológiai viták, az elmúlt évek elhibázott kormányzati politikája és a populista ellenzékének destabilizációs törekvései együttesen teremtették meg szerinte az új „kvázi rendszerváltás” lehetőségét. Ez pedig végbe is fog menni, a Fidesz-kormány „nem fog megállni”.

Az elmúlt egy év történései szerves folytatását jelentik az elmúlt két évtizednek: „ezt nem Orbán Viktor csinálta, hanem mi, közösen”, fogalmazott Krémer Ferenc szociológus. Szerinte eddig sem vette senki komolyan a demokráciát. „Mindaz, amit 1989-ben létrehoztunk, felületes, formális demokrácia volt, a politika ugyanúgy nem tartotta be a törvényeket, mint a Kádár-rendszerben.”

Laki László szociológus is színlelt, legitimációhiányos demokráciáról beszélt, feltéve a kérdést: milyen demokrácia az, ami húsz év alatt annyit produkált, hogy a lakosság egyre rosszabb állapotban termelődik újra? A rendszerváltás után túl sok volt a vesztes és nagyon kevés a nyertes, az új rendszer képtelen az eredményeivel legitimálni magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.