Bajnai Gordon szerint közös a politikai felelősség

– Jó állapotban lévő, rendezett, tartható költségvetést hagyott utódjára a tavaly májusban leköszönt válságkezelő kormány – szögezte le Bajnai Gordon volt miniszterelnök a 2002 és 2010 közötti adósságnövekedést vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésén. A 2010-es, 3,8 százalékos hiánycél reális volt, abban legfeljebb egy 0,5-0,6 százalékpontos, 130-140 milliárd forintos kockázati tényező szerepelt, de annak a kezelésére is kész tervet kapott az Orbán-kormány az átadás-átvételkor. Ezért Bajnai nem tudja mire vélni Matolcsy György hétszázalékos várható hiányról és pénzügyi csődhelyzetről szóló hétfői kijelentéseit. (A nemzetgazdasági miniszter a jobboldali kormány egyik bravúros teljesítményeként értékelte a csődhelyzet elhárítását.) Bajnai úgy vélte, az ilyen kettős beszéd rendkívül káros az ország megítélése szempontjából.

A volt kormányfő szerint abban, hogy a GDP-arányos államadósság nyolc év alatt 53-ról 82 százalékra nőtt, mindenkinek megvan a maga felelőssége, az egymást követő hibás döntések sora vezetett idáig. Kiemelte: ahhoz, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő, szakítani kell a szavazatmaximálás, a hatalom megtartása, illetve megszerzése érdekében tett felelőtlen és fedezetlen ígérgetések gyakorlatával. Mint mondta, kormányával válságkezelésre vállalkozott, és ezt a feladatot teljesítette: minden gazdasági mutatóban jobb helyzetben adta át ország irányítását, mint amilyenben átvette. Bajnai Gordon szerint hosszú távon levonható tanulság, hogy az adósság elszaladása tünet, éveken keresztüli halmozódása a kiadások és bevételek tartósan megbomlott egyensúlyát jelzi. Úgy vélte, szükség van független intézményekre, mint a jegybank vagy a Költségvetési Tanács. Fontos feltétel a hiány elszaladásánakmegakadályozásában, hogy a büdzsé kellően átlátható legyen, legyenek hosszú távú tervek, és fogalmazzanak meg adósságkorlátozó jogszabályokat.

Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke megjegyezte: államadósságügyben eddig mindenki másra tolta a felelősséget, ezért Gyurcsány Ferenc meghallgatása különös jelentőségű.

A volt miniszterelnök
A volt miniszterelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.