Orbán szerint hosszú a sikerek listája

„Nem csúszok az öndicséret hibájába, tekintettel rá, hogy a magyar EU-elnökség sikereinek listája meglehetősen hosszú. De mindig gyanús, ha valaki a saját lovát dicséri. Várjuk meg, amíg a különböző hivatalos fórumok kimondják a verdiktet a teljesítményünkről” – ennyit mondott tegnap Orbán Viktor a magyar EU-elnökség eredményeiről egy COSAC-tanácskozáson. Az Országház Felsőházi termében tartott találkozón a tervezetthez képest húszperces késéssel kezdte el beszédét a miniszterelnök, aki „eltekintett az eredmények leltárszerű felsorolásától”. Később – egy kérdésre válaszolva – úgy fogalmazott, számít rá, hogy az EU-elnökség lezárultával, amikor meghallgatják Strasbourgban, valószínűleg nem lesznek vele „kíméletesek”. Az EU-elnökség elején is volt vita, és lehet, hogy a végén is lesz vita, jegyezte meg.

Leltár helyett Orbán Viktor felsorolta a magyar uniós elnökség célkitűzéseit – és helyzetelemzést adott. Eszerint „Magyarország háborúban áll”, már ami az államadósságot és a munkanélküliséget illeti, „és ezt a küzdelmet az ország meg akarja nyerni”. Tegnap is megismételte: „A jövőben szociális segély helyett munkabért fizetünk, csak a munkaképtelenek kaphatnak segélyt. Mások számára, ha a piac nem ad, akkor az állam kell, hogy közmunkát szervezzen.” Az államadósságot pedig 82 százalékról a 70-75 százalékos sávba kell levinni. Mint mondta, „nem dolga, hogy másnak tanácsot adjon”, de Magyarországot az a felismerés vezeti, nem helyes, ha egy országot nemzetközi pénzügyi szervezetek finanszíroznak a piacok helyett.

A versenyképesség és az expanzió kapcsán Orbán Viktor azt mondta, a következő 15-20 évben azok a térségek és nemzetgazdaságok lesznek erősek Európában, ahol a politikai vezetés felértékelődik. „Stabil politikai és gazdasági struktúrákat kell létrehozni. Ezért ne lepődjenek meg, ha azt olvassák az újságokban, hogy a magyar gazdasági rendszer pilléreiről a magyar parlament kétharmados, azaz alkotmányos erejű törvényt alkot”, mondta, hozzátéve, fontos erőforrás lesz a biztos kulturális identitás, a nemzeti önbecsülés, valamint a jó szomszédsági kapcsolatok.

Orbán Viktornak nincs kétsége afelől, hogy „talán hamarabb, mint sokan gondolnák, valamilyen stratégiai kiegyezés létre fog jönni az EU és Oroszország között”. De ezt meg kell előznie szerinte egy közép-európai együttműködésnek. A miniszterelnök azt mondta, Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége, nem elsősorban katonai biztonságra, hanem gazdasági biztonsági garanciákra: az energia területén biztosítani kell az észak–déli útvonalakat a Balti-tengertől az Adriáig, egy korridort. Közép-Európa nem lehet kiszolgáltatott és energiafüggő helyzetben „egy ilyen nagy történelmi átrendeződéskor”. Szerinte Közép-Európának rendelkeznie kell saját fejlesztési pénzintézettel és intézményrendszerrel, mert nem folytatható az a politika, hogy minden fejlesztési forrás kívülről érkezzen. Közép-Európa megerősödése európai érdek is – hangoztatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a tanácskozáson
Orbán Viktor a tanácskozáson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.