MSZP: bosszú – LMP: cirkusz

Negyven-ötvenezer forinttal csökkentette Kövér László házelnök azoknak az ellenzéki képviselőknek a fizetését, akik nem vettek részt az alkotmányozás folyamatában. Az új alaptörvény vitájában, amelyet végül csak a Fidesz és a KDNP szavazott meg, az MSZP és az LMP nem vett részt. A szocialisták már korábban jelezték, hogy az együttműködés teljes hiánya miatt nem kívánják legitimálni jelenlétükkel a folyamatot, az ökopártiak pedig azért vonultak ki, mert a Fidesz radikálisan megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogköreit. Így az új alaptörvény vitájában – március 21. és április 18. között – az ellenzék részéről kizárólag a Jobbik vett részt, de az ülésekről készített felvételek tanúsága szerint a kormányoldalon is igencsak gyér érdeklődés mutatkozott.

A házszabály rendelkezése szerint a képviselőknek járó alapdíj összege arányosan csökken, ha a képviselő a tárgyhónap napirendben előre feltüntetett szavazásainak több mint egyharmadán igazolatlanul nem vesz részt. A mulasztást a frakcióvezetők igazolhatják, ez az MSZP és az LMP esetében meg is történt. Az igazolási kérelmeket azonban a mindenkori házelnök, jelen esetben Kövér László bírálja el. A fideszes politikus pedig úgy döntött: nem igazolja a hiányzásokat. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Azután, hogy a Népszabadság Online hírül adta a fizetéscsökkentést, Kövér László a Magyar Távirati Irodának úgy érvelt: az szorult volna magyarázatra, ha nem így dönt. „Annak örülök, hogy a hírek szerint a szocialisták jogilag értik a problémát, ez az ő esetükben már fontos előrelépés”, fogalmazott Kövér, hozzátéve: „a magyar demokrácia és a magyar demokratikus szocializmus megszületése az a pillanat lesz, amikor erkölcsi értelemben is értik, hogy amit csinálnak, az elfogadhatatlan”.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy kommentált: képviselőik áprilisban valóban távolmaradtak a szavazások jelentős részéről, mert a párt nem vett részt az alkotmányozási folyamatban, így az új alaptörvénnyel kapcsolatos voksolásokon sem. Tisztában voltak azzal, hogy ez a lépésük akár ilyen következményekkel is járhat. Hozzátette: csak azt találja furcsának, hogy az elmúlt három hétben a házvezetés erről a lépésről nem szólt nekik, így a sajtóból, illetve az Országgyűlés Hivatalának bérszámfejtéséből értesültek a levonásról. „Fölöslegesnek tartom, hogy ebből az esetből ilyen cirkuszt csináljanak”, fogalmazott.

„Az MSZP frakciója tudomásul veszi, hogy a parlament elnöke elvonja frakciónk tagjai fizetésének bizonyos százalékát. A lépés ugyan jogszerű, de ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a parlament történetében nem volt példa”, írta közleményében Tóbiás József frakcióigazgató. „Mai napig hisszük, helyes döntést hoztunk, amikor nem vettünk részt az alkotmányozás öthetes folyamatában, hiszen a Fidesz által elfogadott pártalkotmány alapvető jogokat korlátoz, megnyirbálja a szociális jogokat”, írta Tóbiás, hangsúlyozva: nevetségesnek és szánalmasnak hat, hogy a Fidesz ilyen eszközökkel akar nyomást gyakorolni a demokratikus ellenzékre. A szocialisták közül egyedül Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés alelnökét nem érinti fizetéscsökkentés. Az érintett lapunknak elmondta, hogy házvezetési feladatokat látott el, ezért nem vonatkoztatták rá a büntetést. „Ezzel együtt rosszízű politikai döntésnek tartom Kövér házelnök eljárását”, fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: szolidaritásból ezért a frakció kasszájába fizeti be azt az összeget, amelyet képviselőtársaitól elvettek. „Már semmit sem értek.

A Fidesz itt is kettős mércét alkalmaz. Míg a kordonbontás számukra nem szabálysértés volt, hanem politikai akció, addig az MSZP bojkottja az. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktort azért senki nem büntette meg, mert hosszú ideig be sem járt a parlamentbe”, fogalmazott lapunknak Ujhelyi István.

Az előző ciklusban a Fidesz és a KDNP képviselői rendre kivonultak az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt. Orbán Viktor ellenzéki vezetőként, különösen a 2002-es elvesztett választások után szinte alig járt be a parlamentbe, de fizetését az akkori szocialista házvezetés nem csökkentette. A sajtó 2002 nyarán és őszén többször is beszámolt arról, hogy a volt miniszterelnök hetekig egyetlenegyszer sem vett részt a plenáris üléseken, ezt kollégái a foci-vb-n való részvétellel, külföldi hivatalos megbeszélésekkel, nyaralással, az önkormányzati választás kampányában való részvétellel indokolták. Doncsev András, Orbán Viktor akkori sajtótitkára például az Origónak azt mondta, a volt miniszterelnök az önkormányzati kampány részeként járja az országot, kapcsolatot tart fenn a választópolgárokkal. „Orbán Viktor a Fidesz meghatározó személyisége, ahol megjelenik, ott többezres tömeg gyűlik össze, hogy meghallgassa. A Fidesz úgy látja jónak, hogy a parlamentben mások szólaljanak fel”, mondta. A 2002–2006-os ciklusról szóló parlamenti statisztikák szerint Orbán alig beszélt a parlamentben. A 2006-os választási kampányban a szocialisták egy kampányfilmet is csináltak arról, hogy Orbán négy év alatt 9576 szavazásról hiányzott.

Kövér László házelnök
Kövér László házelnök tegnap megdolgozott a pénzéért – beszélt a COSAC-rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.