„A taktikázás visszaüthet”

Továbbra is a csütörtöki, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott egyeztetésre készülnek a rendvédelmi szervek érdekképviseletei – közölte lapunkkal a sztrájkbizottság tegnapi ülése után Árok Kornél, a grémium elnöke. A bizottság hétfőre a korkedvezményes nyugdíj megvonása miatt demonstrációt hirdetett, ám amikor kiderült, hogy a kormányfő ugyanazon a napon kész tárgyalóasztalhoz ülni a rendvédelmi szakszervezetekkel, az akciót lefújták. Múlt pénteken, a testület ülése alatt érkezett azonban a hír, hogy a találkozót Orbán elfoglaltságai miatt elhalasztják, és új időpontként a csütörtököt jelölték meg. A tiltakozó megmozdulást ennek ellenére elnapolták. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete – amely nem vesz részt a sztrájkbizottság munkájában – Árok felszólítása ellenére változatlanul a hétfői demonstrációra készült, és a szakszervezet honlapján a kérésre meglehetősen udvariatlanul válaszolt: „Úgy gondoljuk, hogy nem a kormány szócsöveként kellene üzengetni, hanem a munkavállalók érdekeiért keményen és következetesen kiállni mind a tárgyalóasztalnál, mind az utcán.” Úgy tűnik, az egykori jobbikos képviselőjelölt vezette szervezet egyelőre ez utóbbi megoldást részesíti előnyben. Felhívásukra úgy ezer rendőr és sok tűzoltó vonult tegnap kereplőkkel és sípokkal felszerelkezve a Kossuth térre. A tüntetésen egyenpólókat, transzparenseket és zsíros kenyeret osztogattak. A résztvevők előre elkészített feljelentést írhattak alá, amelyben a nyugdíjak megvonásáról szóló alkotmánymódosítást előterjesztő Lázár Jánost és Balsai Istvánt, illetve az idősebb rendőröket Kádár-huszárnak tituláló Répássy Róbertet közösség elleni erőszakkal és kényszerítéssel vádolják.

Szima Judit főtitkár figyelmeztetett, hogy a biztonsági rendszabályok megsértése a demonstráció feloszlatásához vezethet, mégis akadt, aki narancsokat dobált az Országház épülete elé. A többiek beérték azzal, hogy nagy hangzavart csapjanak, s azt skandálták, hogy „Viktor, takarodj!”. Előkerültek az őszödi beszéd kedvenc fordulatai is. „A fideszes képviselők is hazudnak éjjel-nappal?”, írták az egyik táblára.

Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökét a múlt pénteken választották a sztrájkbizottság vezetőjévé, mert Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének első embere váratlanul lemondott erről a posztról. Az új elnököt egyébként a kormányoldal igen határozott tárgyalópartnernek tartja, ezért a személycserét nem fogadták különösebb lelkesedéssel.

A hivatásos állomány általános nyugdíjkorhatárhoz képest ötesztendős korkedvezményéből nem engednek, s azt sem fogadják el, hogy a már nyugdíjas egyenruhásokat akaratuk ellenére ismét szolgálatba állítsák – szögezte le kérdésünkre Árok. További konkrétumokat azonban nem árult el, mert nem tartaná szerencsésnek, ha a miniszterelnök a sajtóból értesülne az érdekképviseletek álláspontjáról. Ezért csupán annyit mondott, hogy a belügyminiszter által a múlt héten átadott javaslatcsomag kapcsán vannak még finomításra váró kérdések.

Ha csütörtökön nem sikerül megegyezésre jutni, a sztrájkbizottság ismét összeül és dönt a további lépésekről – mondta az elnök. Ugyanakkor máris üzent a kormánynak: szerinte azzal nem oldják meg a magyar gazdaság gondjait, ha a nyugdíjkorhatárt be nem töltött egyenruhásokat visszaterelik a munkaerőpiacra. Hangsúlyozta: ma nyugdíjként számukra ötvenmilliárdot fizetnek ki, ám ha a mintegy harmincezer embert szolgálatba állítják, kétszer ennyibe kerülnek majd. Más források szerint a tárgyalások eredménye eleve kétséges, mert a kormány a szakszervezetek követelésére sem hajlandó visszavonni a nyugdíjak megvonásáról szóló alkotmánymódosítást. Ennek hiányában pedig bármikor előfordulhat, hogy egyéni képviselői indítvánnyal módosítják a szabályozást, és elveszik a nyugellátást. Ilyen lépésre korábban már volt is példa, ezért a gyanakvás nem teljesen megalapozatlan. Tegnapra húsz ágazati szakszervezet is demonstrációt hirdetett, ám ezt ugyancsak lefújták. „El kell ismerni, jó húzás volt”, kommentálta a miniszterelnökkel tervezett egyeztetés időpontjának megváltoztatását az egyik szervező, Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének vezetője. De nem adják fel – hangsúlyozta –, és lesz következő, a tervek szerint immár országos akció. Egyébként a taktikázás szerinte visszaüthet, mert egyre nagyobb lesz a figyelem, nőnek az elvárások, s ezért a kormányra nehezedő nyomás is fokozódik.

Tüntetők a Parlamentnél
Tüntetők a Parlamentnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.