Orbán jövőre sajátjaként vezeti be a vizitdíjat is

Amint azt már volt szerencsénk többször is jelezni e hasábokon, korunk legokosabb politikusának Demeter Ervint tartjuk, s ezzel még a legtárgyilagosabb elemzők is egyet kell hogy értsenek.

Nemrég azt találta mondani, hogy a szocialisták jobban tennék, ha hallgatnának, mert ők adósították el az országot, és miattuk nem lehet fenntartani a korkedvezményes nyugdíjazást. Mondta ezt arra föl, hogy a szocik videofelvételt mutattak be, amelyen Demeter egy mai államtitkárral elszántan áll ki a korkedvezményes nyugdíj mellett, amit a Fidesz az idők végezetéig fenn fog tartani az egyenruhásoknak, az ugyanis jár nekik.

Demeter Ervin átveszi megbízólevelét
Demeter Ervin átveszi megbízólevelét

Demeter Ervin érvelése abból a többévnyi kutatómunka során kiérlelt Varga Mihály-i alapvetésből indul ki, hogy minden elképzelhető rosszért, de különösen az adósságért Gyurcsány és a szocik a felelősek.

Igen ám, de amikor 2006 októberében Demeter és társa kiállt az újságírók elé örökéletűnek kihirdetni a korkedvezményes nyugdíjat, az akkori fideszes nyilatkozatok szerint az ország már a szakadékba zuhanva hörögte az utolsókat, mi több, a magyar gazdaságot annyira tönkretették, hogy már nem is létezett, a magyar csődhöz képest az 1929-es világválság prosperáló időszak volt.

Így látta Demeter pártja öt évvel ezelőtt Magyarországot. Ha aztán valaki a szakadék alján senyvedve akar korkedvezményt adni tán még az önkéntes rendőrnek is, akkor az vagy végtelenül felelőtlen ember vagy pedig patológiai eset.

Jó, ne legyünk naivak, mindenki tudja, miről van szó, megnyerték a választást, és azt csinálnak meg mondanak, amit akarnak. A miniszterelnök most már szemrebbenés nélkül állítja, hogy egymaga rántotta viszsza az országot a szakadék széléről, azt az országot, amely tehát már évek óta a szakadékban volt, ha csak közben nem a Bajnai-kormány emelte ki onnan, akkor viszont most köszönetet illene mondani neki, ha a tényközlésben nem is, legalább a metaforákban illene következetesnek lenni.

A miniszterelnök az elődei intézkedéseit már nem első ízben a sajátjaként mutatja be külföldön, s mikor jövőre bevezetik a vizitdíjat, saját találmány lesz az is, az emberek akaratából.

Ráadásul már itthon is megszűnt minden gátlás: a miniszterek ötpercenként mondanak mást és mást ugyanarról. Ha Révész Sándor tíz év múlva elkezdi szurkálgatni a múlt, a mostani jelen ködét, meg fog hasonulni, mert ugyanabban a mondatban ugyanannak az állításnak a cáfolatát is olvasni fogja. S mindez akkor, amikor valaki mond valamit, és az egész világ hallja is.

A középkorban mire az ország utolsó szegletébe is elérkezett a király halálhíre, már az új se volt életben, ez volt csak a hazudozás ideális terepe. Ma egyidejűség van, ezerszeres kontroll, a nyilvánossággal nem lehet tréfálni, mert a hazugságra azonnal lecsap, erre fel nem az történik, hogy a politikus ezerszer is meggondolja, mit és hogyan mond, hazudni pedig egyáltalán nem mer, hanem ellenkezőleg, skrupulusok nélkül teszi, s egyre nagyobb apparátust mozgat hozzá.

A következő kormány kénytelen lesz újabb hitelt felvenni az IMF-től, mert a mostanit elkölti a Bajnai-kormány, közölte Orbán 2009 tavaszán. A kormány ötszázmilliárd forintért vásárolt Mol-részvényeket (még az előző kormányok alatt lehívott) IMF-hitelből, jelentette be Orbán Viktor a héten. Nincs itt ellentmondás? Nincs, feleli Szijjártó szóvivő, s nincs okunk feltételezni, hogy nem hisz a saját szavainak.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.