A vasszigor oldószere

Ötszázmillió forint támogatás soron kívüli átutalásáról döntött tegnap a közgyűlés a Budapesten szolgálatot teljesítő tűzoltók túlóráinak kifizetésére. Az előterjesztés szerint ez csupán kölcsön, a Belügyminisztérium jövő évi költségvetéséből visszafizeti.

Meglepő fordulat. Budapest segíti ki az államot!

Tavaly október óta mást sem hallani, mint apokaliptikus víziókat a város pénzügyi összeomlásáról. Tarlós István beiktatásakor a korábban jelzettnél is aggasztóbbnak találta Budapest pénzügyi helyzetét. A fővárosi büdzsén tátongó hatvanmilliárdosnak mondott lyuk a hetek múltával 150 milliárdos finanszírozhatatlan hiánnyá vált. A költségvetési koncepcióban végül 80 milliárd forint megtakarítási kényszer szerepelt. Az ellenzék egyként horkant fel indokolatlannak ítélve a szigort.

A főváros nincs válságban, az erről szóló nyilatkozatok csupán a drasztikus megszorítások előkészítését szolgálják – vélte az LMP. A családok és az elesettek iránti teljes érdektelenség jellemzi az új városvezetést – tromfoltak rá a szocialisták. Budapest semmivel nem áll rosszabbul, mint Pécs, Hódmezővásárhely vagy Debrecen, amott mégis lendületes pénzügyi tervet készítettek. Budapesten pedig a költségvetésből „a minimális humánum is hiányzik”. S valóban: szünetet rendeltek el minden megállítható beruházásban, felbontották csaknem valamennyi támogatási szerződést, kíméletlenül kitöröltek az ellátórendszerből mindent, ami nem kötelező önkormányzati feladat.

Sokan állították, hogy Budapest eleve tarthatatlan költségvetést készít. Mint az állam, amelynek büdzséjét már az első hónapokban 250 milliárd forinttal módosították. Valóban, a fővárosban nem múlik el közgyűlés anélkül, hogy ne változtatnának a rendeleten. Hol a Budapesti Közlekedési Központ jegyzett tőkéjét emelik 250 millióval, majd az új Budapest Portálra szavaznak meg 30 milliót, majd a margitszigeti kisállatkertet mentik meg 30 millióból. Mind költségvetési tartalékból. Időnként előterjesztés nélkül, ad hoc polgármesteri javaslatra. S még csak május vége van.

S közben Tarlós István amint csak teheti, odamond az elmúlt évek pazarló gazdálkodásának, panaszkodik a hátrahagyott üres kasszáról és a megszorítások fájdalmas kényszeréről. Ismételt monológját rövid kárhoztató betétdalok színesítik Rogán Antal idegenforgalmi adót megkaparintó akciójáról, a 4-esmetróról, a II. kerület bátorságpróbáiról, illetve a kórházak állami kézbe adásáról. Mindezek ellenére: a szigor lazítható. Feltéve, hogy a város első embere épp úgy akarja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.