Elfogyott a rezidensek türelme

Több ezer orvos helyezi letétbe felmondását év végéig, ha addig nem sikerül megegyezniük béreik rendezéséről a kormánnyal – jelentette be kedden az újságíróknak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Ha nem történik semmi 2013-ig, akkor is 4000 orvos adja fel és hagyja el az országot – indokolta Papp Magor a fiatal orvosok kemény ultimátumát. Hozzátette: a betegekért, és önmagunkért érzett felelősség diktálja, hogy a döntéshozókat felrázzák.

December 31-ig egy veszprémi ügyvédi iroda gyűjti az orvosok felmondását, és ha addig nem születik megállapodás a kormánnyal, nyilvánosságra hozzák és eljuttatják az érintettek felmondását a munkahelyi vezetőkhöz. Addig azonban egyetlen intézményvezető sem tudhatja: honnan, hány orvos távozhat. Ha nem sikerül megállapodni márciusra, a kórházak orvos nélkül maradhatnak. Az orvosokat azt követően már csak a két hónapos felmondási idejük köti. A rezidensek a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, a munkaügyi és a szakmai szabályok betartatását kérik a kormánytól. Papp Magor szerint azért választották az ultimátumszerű megoldást, mert a múlt héten egyértelművé vált: „a kormánynak, a döntéshozóknak nem vagyunk fontosak”. A szövetség elnöke szerint miután látták, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságnak nincs mozgástere helyzetük rendezésére, a kormányfőhöz fordultak. Ám Orbán Viktor válaszra sem méltatta kérésüket. Titkárságának vezetőjétől kaptak egy semmitmondó levelet.

A sajtótájékoztatón váratlanul megjelent Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is, aki utóbb a jelenlétét firtató kérdésre azt mondta: „valaha én is közülük jöttem, van egy különleges érdeklődésem irántuk. Mindig lenyűgözve állok a performance-aik előtt, ez most kicsit unalmasabbra sikeredett”. Az államtitkár pénzt nem ígért, csak annyit mondott keményen dolgozik a megoldáson.

A háttérben Szócska Miklós
A háttérben Szócska Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.